Het is gebruikelijk om wc als mannelijk de-woord op te vatten. Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
Een ouderwetse bidet toilet; een Franse uitvinding. Ondanks de populariteit in Italië komt het keramieken bidet wc voor zover bekend uit Frankrijk. Het is het Franse woord voor pony en in het Oude Frans betekent bider draven.
Als we kijken naar het standaard Nederlands dan zijn zowel toilet als WC beide correct Nederlands. Het ene woord is niet per definitie beter dan het andere. Er is wel in beide benamingen sprake van een verschil, maar dan gaat het meer om het sociale vlak. De woorden hebben op sociaal gebied een andere lading.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
Het was heel normaal dat mannen en vrouwen gezamenlijk naar hetzelfde toilet gingen. In die gemeenschappelijke toiletten had je ook geen wc-papier, want dat bestond nog niet. Wel lag er een spons waarmee je je vieze lichaamsdelen kon afvegen als je klaar was. Helaas was er waarschijnlijk maar één spons per toilet.
In 1596 bedacht Sir John Harrington, peetzoon van koningin Elizabeth I, een toilet dat was verbonden met een watertank waarmee de uitwerpselen konden worden weggespoeld.
Klopt het dat gebakje een minder 'chic' woord is dan taartje? In adellijke kingen spreekt men inderdaad van een taartje, niet van een gebakje. De voorkeur voor taartje heeft geen taalkundige grond: het is een sociale norm. In het Standaardnederlands zijn gebakje en taartje beide juist.
toilet {het} bathroom {znw.}
Ook de rijke mensen, die al een ouderwetse ijskast in huis hadden, gingen over op de elektrische variant, maar bleven stug vasthouden aan de benaming 'ijskast'. Mensen uit de 'hogere klasse' zullen daarom vaker ijskast zeggen, terwijl de 'lagere klasse' het vaker over de koelkast zal hebben.
Vroeger toen er nog geen toilet en riolering was, deden de mensen hun behoefte op een emmer of po. Deze werd eens in de week opgehaald en geleegd door de stronttonnetjesschepper die de uitwerpselen vervolgens op zijn strontkar gooide en buiten de stad bracht.
Iedereen kent het hartje in de deur van de wc van vroeger. Dit hartensymbool is ook te vinden in de deur van het vroegere varkenshok, op traditionele makelaars en in oud metselwerk. Tegenwoordig associëren we het hart met de liefde, maar het is oorspronkelijk een teken van vruchtbaarheid.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Een urinoir (ook wel vespasienne, pissijn, pissoir of waterplaats genoemd) is een openbaar toilet voorzien van een of meerdere urinoirs waar mannen kunnen plassen.
In de Middeleeuwen deden de edelen hun behoefte in een apart, aan de kasteelmuur bevestigd kamertje.Hun uitwerpselen belandden in het gunstigste geval in de slotgracht of ravijn. Hygiënisch was dat in het geheel niet, want vaak werd het slotwater als was- of drinkwater gebruikt.
Een buiten wc heeft verschillende namen. Men noemt een buiten wc vaak wel mobiel toilet of Dixi.
Afkomstig van het Franse woord toilette, een verkleinvorm van toile (doek). Het begrip evolueerde van "zich kleden" tot "kleedkamer" tot "kleedkamer met voorzieningen zoals wc" tot de huidige betekenissen 1 en 2.
Het meervoud van toilet is 'toiletten'. Eén toilet, twee toiletten.
Je hebt gezocht op het woord: toilet. toilet 1(kleding) toilette v2(wc) toilettes (meervoud) v, (België) toilette: naar het toilet gaan aller aux toilettes, (België) aller à la toilette; waar is het toilet?
De benaming ijskast is overgegaan op de met elektriciteit gekoelde koelkast. Zo raakten koelkast en ijskast naast elkaar in gebruik. Met name in hogere kringen is men geneigd het oude woord ijskast beter te vinden, maar daar is taalkundig geen reden voor.
De adellijke kring wil zich verrassend genoeg niet associëren met deftigheid, zij gebruiken daarom eerder wc dan toilet. Terwijl de 'gewone man' juist toilet gebruiken om zich chique voor te doen, is dit voor mensen van adel maar heel burgerlijk. In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Waar de Romeinen hun achterwerk twee millennia terug al schrobden met een tersorium (een spons op een stok die door toiletgangers werd gedeeld), gebruikten mensen in de rest van Europa alles wat ze konden vinden. Was er water in de buurt, dan maakten mensen hun vingers nat en boenden daarmee hun achterwerk schoon.
Eerste vormen van wc-papier
In 1393 werd rijstpapier voor toiletgebruik op grote schaal geproduceerd voor de Chinese keizerlijke familie. Maar het zou nog tot 1857 duren voordat toiletpapier in de westerse wereld werd gefabriceerd als massaproduct.
De geschiedenis van toiletten gaat 4.000 jaar terug. De oudste toiletten waren met elkaar verbonden door een eenvoudige geul bedekt met bakstenen, die een eenvoudig, maar effectief rioleringssysteem voorstelde. Zulke oude rioleringssystemen kon men in het oude Egypte, Rome, Griekenland alsook India terugvinden.