'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Behalve de rode, geïrriteerde en eventueel schilferige huid is een van de symptomen van een schimmelinfectie in de navel ook een onaangename geur. De geur ontstaat doordat de navel een goede verstopplaats is voor allerlei bacteriën.
Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Let wel: je kunt niet zomaar elke olie in je navel smeren. Tea Tree olie schijnt veilig te zijn, en zou helpen bij infecties en schimmel. Mosterdolie zou helpen tegen bacteriën. En castorolie zou helpen bij het verkrijgen van een zachtere en vollere huid.
Het holletje of bobbeltje op je buik voorzag je ooit van voedsel en zorgde ervoor dat je in leven bleef. Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep. De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng.
Doet de navelbreuk pijn of raakt deze makkelijk bekneld, dan moet de navelbreuk geopereerd worden. Een kleine opening wordt gewoon gehecht. Is de opening groter dan kan een kunststofmatje worden gebruikt om de buikwand steviger te maken.
Je verzorgt het navelstompje als volgt: Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep. Was het stompje éénmaal daags met water. Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld.
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest en vormt een litteken.
Symptomen navelbreuk
U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.
Door geneeskrachtige wietolie in je navel te druppelen, kan het netwerk de werkzame stoffen snel door het lichaam verspreiden. Achter de navel zit namelijk de Pechoti-klier. Tijdens de zwangerschap brengt de navelstreng voedingsstoffen over van moeder naar baby. Dit gebeurt middels een verbinding met de Pechoti-klier.
Gember aromatische olie is sterk verwarmend; mede door dit en door zijn circulatie-ondersteunende eigenschappen is ze in staat om het hele lichaam te verwarmen, zowel in de peripherie (huid, armen en benen) als ook intern (organen en structuren in buik en borst).
Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.
Het herstel duurt ongeveer en week. U mag op de dag dat u naar huis gaat niet zelf naar huis rijden. Zorg dat iemand u die dag weer kan ophalen uit het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u na de operatie gewoon blijft bewegen, (niet in bed gaan liggen) en de eerste week na de operatie het wondgebied ontziet.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
In de buikholte liggen de darmen. Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm.
Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”
Overigens bestaan er volgens Cromheecke maar heel weinig echt bolle navels. „De meeste zijn gewoon hol, en dan heb je nog wat andere vormen, van plat tot en met bol.
Een navel is eigenlijk een litteken. Voor de geboorte kan de baby in de buik van de moeder niet zelf eten of ademhalen. De moeder zorgt ervoor dat de baby genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dat kan omdat de baby met een lange streng aan de moeder verbonden zit (de navelstreng).