Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.
Ja, hüttenkäse, cottage cheese en huttenkaas zijn allemaal hetzelfde product.
Je kunt deze jonge kaas eventueel vervangen door ricotta. In hartige gerechten zou je ook feta kunnen gebruiken.
Wist je bijvoorbeeld dat dit een goede bron van eiwitten en belangrijke voedingsstoffen is? In de meeste supermarkten kun je cottage cheese in het schap vinden. Niet altijd onder deze naam, maar soms ook onder de naam hüttenkäse of huttenkaas. Deze twee producten zijn exact hetzelfde, het enige verschil is de naam.
Cottage cheese is bijvoorbeeld gepasteuriseerde melk en zuur. Dit scheidt het in wrongel en wei. De wrongel wordt verwijderd en mag meer wei afvoeren. Kwark wordt gemaakt door het mengsel te verwarmen voordat de wrongel wordt verwijderd, om het te verzachten en een minder vast, smeerbaarder product te maken.
Milbona cottage cheese (Lidl) – 4,45 euro/kg.
Textuurvariaties zijn misschien wel het meest voor de hand liggende verschil tussen mozzarella en cottage cheese , en zijn grotendeels te wijten aan de verschillende manieren waarop wrongel tijdens de productie wordt behandeld. Bij cottage cheese wordt wrongel gevormd door zuur toe te voegen aan gepasteuriseerde melk, voordat die wrongel wordt gekookt en de wei erdoorheen wordt uitgestoten.
Hüttenkäse heeft een aantal gezondheidsvoordelen, omdat het rijk is aan eiwitten, relatief weinig vet bevat en veel calcium, vitamine B en vitamine A bevat .
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Cottage cheese is populair als broodbeleg. Voeg een snufje zout, peper of kruiden toe om op smaak te brengen. Of combineer het met avocado of gerookte zalm.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Delhaize | Cottage cheese | 200 gr | Delhaize.
Ook wanneer er extra melk is toegevoegd bij de productie van cottage cheese, kan dit zorgen voor extra lactose. Daarom kun je dit product beter laten staan wanneer je last hebt van lactose-intolerantie. Eet je het toch? Dan kun je klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikpijn krijgen.
Zuivelspread naturel heeft per 100 gram 188 kcal en 7,8 gram eiwitten. Cottage cheese heeft per 100 gram 91 kcal en 12 gram eiwitten. Zuivelspread heeft dus twee keer zoveel meer calorieën en is lager in eiwitten vergeleken met cottage cheese.
Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken als vervanging voor cottage cheese, zoals ricotta, roomkaas of mascarpone . Kan ik dit recept van tevoren maken? Ja, je kunt dit recept van tevoren maken en het later bakken. Stel de lasagne samen tot het punt van bakken, dek het af en zet het tot 24 uur in de koelkast.
Antwoorden (1) Huttenkase kan prima worden verwarmd - ik gebruik zelf meestal Huttenkase als basis voor een hartige taart of als saus bij een ovenschotel.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Als je probeert af te vallen, denk je misschien dat kaas van je lijstje is, maar dat is niet het geval. Jezelf onthouden van een voedingsmiddel waar je van houdt, is altijd een recept voor een ramp. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van meer dan 3 porties zuivel per dag het risico op obesitas kan verminderen .
Pindakaas is ook gezond als je wilt afvallen. Het zit vol met gezonde voedingstoffen en vetten waar je lang een verzadigt gevoel van hebt. Ook de vezels in pindakaas zijn gezond voor je darmen, maar pindakaas bevat ook veel calorieën. Let dus op dat je het niet te veel gaat eten, variatie is hierin de sleutel.
Vitamines in kwark
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Vetvrije, 1% en 2% vet cottage cheese bevatten minder verzadigd vet en minder calorieën dan de 4% vet variant, die room bevat. Minder vet varianten bevatten over het algemeen ook iets meer proteïne.
Gezonde vetten en verzadiging
Kwark biedt een goede bron van gezonde vetten, waaronder essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetten ondersteunen ontstekingsremmende processen in het lichaam en dragen bij aan een gezonde hormoonbalans.
Ricotta wordt vaak gebruikt voor het vullen van gerechten als lasagne of cannoli. Als je een gerecht zoals lasagne iets minder vet wil maken, dan kun je de ricotta dus prima vervangen door cottage cheese.
"Het werd vanuit Europa naar de VS gebracht", zegt Jesse Merrill, medeoprichter en CEO van Good Culture. "Het verhaal is dat cottage cheese vroeger op boerderijen of in cottages werd gemaakt, waar ze een overschot aan melk hadden van het maken van boter en de extra melk gebruikten om cottage cheese te maken ", zegt hij. Vandaar de naam.
Hüttenkäse Original is van nature rijk aan eiwitten: maar liefst 12,3 gram eiwit per 100 gram. Proteïnen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam en dragen bij aan het herstel van je spieren na sport. Daarbij bevat onze cottage cheese slechts 3,9% vet. Daarmee is Hüttenkäse lager in vet dan andere ongerijpte kazen.