Collageenziekte, bindweefselziekte of collagenose is de medische benaming voor een groep van auto-immuunziekten die bindweefsel betreffen. Collageen is een belangrijke component van het bindweefsel.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Cortisol zorgt weer voor huidveroudering en rimpels. Daarnaast breekt nicotine vitamine C af, de bouwstof van collageen. Een tekort aan vitamine C kan ook weer leiden tot een collageen tekort.
Collageenziekten zijn vrij algemeen voorkomend. De meest voorkomende aandoeningen zijn onder andere Systemische Lupus erythematodes (SLE), sclerodermie, spierontstekingen en het syndroom van Sjögren.
Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de opperhuid, de dermis, beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten.
Bij bindweefsel- of systeemziekten treden gewrichtsontstekingen op. Maar ook ogen, bloedvaten, huid en interne organen kunnen ontstoken raken. Voorbeelden van systeemziekten zijn reumatoïde artritis, ziekte van Sjögren en sclerodermie.
Symptomen EDS
De meest voorkomende symptomen zijn: hypermobiliteit (hierdoor kunnen gewrichten een grotere bewegingsuitslag maken dan gewenst), zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken.
Suikers zorgen voor collageen afname
Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Hoe meer het collageen beschadigd raakt en wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt.
Collageen bevat aminozuren die heel goed zijn voor je darmwand en het herstel en opbouw van je darmwand stimuleren. Collageen bevat bovendien ontstekingsremmende aminozuren die helpen de darmwand te kalmeren.
Omdat collageen met de leeftijd afneemt, neemt het risico op degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose toe. Sommige onderzoeken suggereren dat collageensupplementen de symptomen van artrose kunnen helpen verbeteren en de algehele gewrichtspijn kunnen verminderen.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Symptomen van zwak bindweefsel zijn: Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten. Hypermobiliteit. Striae.
Klachten zijn plaatselijke spierpijn in het lichaam, veel in de rug of schouders. Soms is er een afgeleide pijn, dus in de buurt van de zere plek. En soms kun je zelfs 'spierknopen' voelen, veel in de bovenrug.
Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Groente en rood fruit
Rode vruchten bevatten veel lycopeen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi's, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen.
Collageen is een stof dat al in je lichaam zit en van belang is voor stevigheid en elasticiteit van o.a. je huid, haar en nagels. Waarom collageen supplement geen onzin is, dat zit zo: hoe minder collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe meer rimpels er zullen ontstaan.
Er is geen enkele studie die heeft aangetoond dat het slikken of smeren blijvend werkt tegen rimpels. En als er al een positief resultaat was, was dat maar klein. Toch kan je huid na het smeren ermee er wel gezonder en strakker uitzien. Dat komt omdat dit ingrediënt met water bindt in de huid.