Oetker Aroma Citroensmaak geeft gebak of dessert net dat beetje extra door een frisse citroensmaak. Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product. Dr. Oetker Aroma Citroensmaak is verkrijgbaar in een flesje van 38 ml.
Citroenextract is een vloeistof met citroensmaak die wordt geproduceerd uit citroenen en die meestal is gebaseerd op alcohol of olie. Citroen extract is gemaakt door citroenschillen te marineren in een heldere geest zonder smaak, meestal wodka.
Haal met een dunschiller zoveel mogelijk gele schil van de citroen af, Doe vervolgens de citroenschillen bij de wodka. Sluit de pot af, en bewaar haar koel en donker. Schut dagelijks even, na 8 tot 10 weken is je citroen extract goed op smaak.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt?
Aromastoffen hebben geen effecten op de gezondheid. De dosis die je dagelijks binnenkrijgt ligt namelijk heel ver onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Alleen D-kamfer, kinine en glycyrrhizine veroorzaken bij een verhoogde inname een gezondheidseffect.
En kan “ aroma” en “ natuurlijk aroma” gewoonweg alias suikers zijn in tal van producten zonder suiker. Dit natuurlijk aroma is een knap staaltje genetische manipulatie. Genetisch gemanipuleerde sojabonen worden gehydroliseerd. Dit kun je zien als het “ in stukjes knippen” van voedingsstoffen.
In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben. Aroma's staan bijna altijd onvolledig gespecificeerd op de ingrediëntenlijst.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.
Alle snoepjes en ijs met een rode kleur zijn niet veganistisch. Hun rode kleur is namelijk afkomstig van de kleurstof 'karmijn', en die wordt gemaakt van de schildluis.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Het is heel begrijpelijk dat de woorden door elkaar worden gebruikt. Immers, als de geurstof, het aroma, aangenaam is, dan merken we dat door de aangename prikkeling van het reukzintuig. Maar strikt genomen is het aroma de stof die de geur verspreidt. Geur is meestal een aangename reuk.
Zijn aroma's vegan? Een aroma is veganistisch als het geen stof met een dierlijke oorsprong bevat of dieren zijn gebruikt tijdens de productie van het aroma. In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Bio-gehakt is veel diervriendelijker dan gangbaar gehakt, maar dat ligt niet aan dat aroma. Sterker: er is geen rozemarijn nodig om een 'natuurlijk aroma' te maken dat smaakt naar rozemarijn. 'Natuurlijk aroma' wordt vrijwel altijd in een laboratorium gemaakt met behulp van enzymen of bacteriën.
Reacties. Om een extract te maken van natuurlijke vanille wordt vrijwel altijd alcohol (ethanol) als oplosmiddel gebruikt om het aroma te extraheren. Om het aroma in oplossing te houden bevat het eindproduct nog steeds alcohol.
Natuurlijke aroma's ontstaan door een gistingsproces van een product van natuurlijke oorsprong. Dit kan van alles zijn (schilletjes, natuurlijke olie, een bacterie etc). Het proces wordt in een labaratorium zo gevormd dat het bijvoorbeeld een sinaasappelgeur afgeeft.
Aangezien het niet verplicht is om de aroma's op het etiket te specificeren, gebruiken de fabrikanten vage en soms zelfs ronduit misleidende termen, zoals "aroma" of "aardbeienaroma". Hoewel de stoffen worden toegevoegd, worden ze wettelijk gezien niet als additieven beschouwd.
Boteraroma is een smaakmaker met de smaak van boter. Samen met acetoïne is het voornamelijk butaandion dat boter zijn karakteristieke smaak geeft. Boteraroma kan zowel van dierlijke als niet-dierlijke oorsprong zijn.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Geuren uit dezelfde geurgroep kunnen altijd goed met elkaar gecombineerd worden. Zo kunnen dus Sinaasappel, Citroen en Mandarijn goed gecombineerd worden. Ook Eucalyptus met Dennen en Cederhout kunnen goed gecombineerd worden. Bij het samenstellen van geuren kan uitgegaan worden van bekende combinaties.
Zet de geurstokjes op de juiste plek
De stokjes drogen door de warmte sneller uit en de olie verdampt op die manier sneller. Goede plekken voor geurstokjes zijn de hal, keuken, badkamer en alle plekken waar geen direct zonlicht valt, maar waar je wel vaak langsloopt. Zo verspreidt de geur zich makkelijk.