De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Condenswater van een airco afvoeren
Dat afvoeren gaat dan via een leiding. Dat kan binnenshuis naar een opvangbak of via de riolering. Bij Monoblock airco's is een gat in de muur naar buiten de meest gebruikte oplossing voor het condenswater.
Bij het koelen van de lucht ontstaat er altijd condenswater. Dat water moet natuurlijk ergens heen. Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen.
Om de warme lucht af te voeren maakt je mobiele airco gebruik van een afzuigslang. Deze slang hang je door een opening die naar buiten leidt, zodat de warme lucht makkelijk weg kan gaan. In de meeste gevallen doe je dit doe de slang in een raamopening te leggen, maar door een deur kan vaak ook.
Anders dan een ventilator of aircooler (luchtkoeler) komt een airco altijd met een afvoerslang en is deze bedoelt om vocht en warmte naar buiten te leiden.
De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
Met airco: ramen dicht
Hij legt uit dat airconditioning ervoor zorgt dat de omstandigheden buiten geen invloed meer hebben op het klimaat binnen. Gebouwen met airconditioning worden dan ook zo ontworpen dat er niet eens ramen open kunnen. Dat zou de werking van de airco teniet doen.
Als een airco zijn verdamper onder het dauwpunt brengt kan hier water uit de lucht op condenseren. Als er nooit water uit de afvoer komt kan dat komen omdat de airco de verdamper niet onder het dauwpunt brengt, of omdat er geen water in de lucht is. Wat het dauwpunt te ver omlaag brengt.
De afvoerslang van een airco mag niet verlengd worden, dit om beschadiging van het apparaat te voorkomen. De slang die bij het apparaat geleverd wordt, is ongeveer 1,5 meter lang. De airco gebruikt het vocht in de lucht om te koelen, zodat je een lekker frisse ruimte hebt.
Airco lekt water een tijd na de installatie
Om condenswater af te voeren, bevat de binnenunit een waterafvoer naar buiten. Het kan zijn dat er zich na verloop van tijd vuil nestelt in de waterafvoer. Een waterafvoer dat vuilresten bevat blokkeert de afvoer waardoor het niet meer weg kan met lekkage binnen als gevolg.
Raamafdichting voor je airco is er in verschillende merken, het bekendst is de AirLock. Dit is een speciale raamafdichting airco met een ritssluiting. Door de geopende ritssluiting van de AirLock steek je de aircoslang naar buiten. Deze raamafdichting werkt bij zowel gewone ramen als kiepramen.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Meestal is de afvoerslang zo'n 150 centimeter lang. Een schuifraam of kantelraam werkt beter in combinatie met zo'n slang dan een schuin dakraam dat scharniert in het midden. Zo'n raam heeft altijd een opening waardoor warme lucht naar binnen komt. Dit beïnvloedt het koelvermogen.
De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, de overgebleven koele lucht wordt de kamer in geblazen. De onttrokken warme lucht wordt via een afvoerslang weer weggeleid. Mobiele airco's werken als verkoeler van lucht, maar ook als luchtontvochtiger. Warme lucht bevat namelijk meer waterdamp dan koude lucht.
Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing. Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in.
Voor een optimale luchtcirculatie volstaat het om alle ramen een kwartier per dag open te laten staan. Zo wordt het huis voorzien van verse lucht en kan u met gesloten raam slapen. De verwarming hoeft in de slaapkamer niet hoger te staan dan 18° en tijdens de zomer mag het raam gerust op een kiertje staan.
Zoals algemeen bekend heeft een ingeschakelde airconditioning een grote invloed op het brandstofverbruik van een auto. Minder bekend is dat dit meerverbruik van een airco de laatste jaren, door de toepassing van efficiëntere systemen, belangrijk lager is geworden.
Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen. Condens uit een ketel is zeer agressief.
Als uw airconditioning lekt, dan kan een verstopte of vervuilde afvoer de oorzaak zijn. Controleer de afvoer en blaas deze goed door om eventuele vervuilingen en verstoppingen te verwijderen. Schakel de airconditioning opnieuw in.
Je kunt een stille condenspomp gemakkelijk installeren, waarbij je uit kunt gaan van een maximaal geluidsniveau van 23 dB op maximaal 1 meter afstand. Een condenspomp met een geluidsniveau van maximaal 23 decibel kan beschouwd worden als een geruisloos werkende condenspomp.
Zwaardere airco moet een eigen groep
Het breekpunt ligt bij ongeveer 5kW (koel) vermogen. Neem je een grotere airco, of heb je voor een multi-split gekozen, hou dan ook rekening met de kosten van een extra groep in de meterkast en de aanleg van de benodigde bekabeling.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
Als je een multi split airco installeert, dan sluit je meerdere binnenunits aan op slechts één buitenunit. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kan je tot wel 8 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant.