– 1e klasse (101 enz.) – 2e klasse (201 enz.) – 3e klasse (301 enz.) Door de uniformiteit in het aanbod kan het zijn dat er in de grensgebieden van de districten, verenigingen in een ander district gaan spelen.
In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een team vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager team van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie).
Vijf wissels toegestaan in het betaald voetbal en amateurvoetbal seizoen 2021/'22. Clubs in het betaald voetbal en in de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal mogen in het seizoen 2021/'22 vijf wissels doorvoeren.
Categorie A
Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse. JO13 t/m JO19 (Ere)divisie tot en met de Hoofdklasse.
Tijdens de wedstrijd mag elk team maximaal vijf spelers wisselen; Voor die vijf wissels mogen tijdens de wedstrijd maximaal drie wisselmomenten (excl. de rust) worden gebruikt. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt; Naast die drie wisselmomenten mag ook tijdens de rust worden gewisseld.
Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
Ze komen hiermee in actie voor jongeren met een beperking en vormen samen het grootste sportieve goede doelenteam van Nederland!
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse. Het derde landelijke niveau is de Hoofdklasse.
De zesde klasse werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd als gevolg van de grote reorganisatie bij de KNVB waarbij de toenmalige onderbonden werden opgeheven en Nederland (voor vijf seizoenen) in negen districten werd verdeeld. Deze klasse was toen de op een na laagste klasse van het Nederlandse amateurvoetbal.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B)
Tussen 1956 en 1971 was het de laagste divisie waarin betaald voetbal werd gespeeld. In de nieuwe opzet is sinds 2016 de Tweede divisie officieel het hoogste amateurniveau, echter wel met een verplichting aan clubs tot het onder contract hebben van een minimumaantal spelers.
De kampioen en de nummer twee van de competitie promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Verder nemen zes eerste elftallen uit de Eerste Divisie, de (plaatsvervangende) periodekampioenen aangevuld met de besten in de eindranglijst, deel aan de play-offs om op die manier promotie af te dwingen.
Als jullie eerste team hoofdklasse speelt dan zijn de andere teams "reserve hoofdklasse". En als je eerste team bijvoorbeeld 2e klasse speelt dan is de rest "reserve 2e klasse".
Categorie B
* In de leeftijdscategorieën JO15, JO16 en JO17 geldt een maximum van 7 wisselmogelijkheden. Dit betekent dat elk team tijdens de wedstrijd maximaal 7x mag wisselen.
Op het wedstrijdformulier wordt voorafgaand aan de wedstrijd aangegeven welke wisselspelers er zijn. Wanneer deze niet zijn gemeld aan de scheidsrechter dan mogen deze spelers niet meedoen aan de wedstrijd. Het maximale aantal spelers wat op de bank mag zitten is 7 spelers.
Bij het maken van een wisselschema moet je dus rekening houden dat er altijd een aangever, stopper en sleepcorner in het veld staan. Daarnaast heb je nog de verdedigende corner en kijk je naar de beschikbare uitlopers en lijnstoppers. Dan zit je zo een half uur te klooien met zo'n Excel sheet.