Reacties. Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Geel en blauw wordt samen groen.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Mix geel en blauw.
De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken. 'Secundaire' kleuren zijn kleuren die zijn verkregen door de combinatie van twee primaire kleuren. Groen is een secundaire kleur omdat het gemaakt wordt van blauw en geel.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
BLAUW MENGEN MET ZWART OF GRIJS = OKAY
Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Het komt het schilderwerk niet ten goede. Als we ivoorzwart mengen met wit dan ontstaat er een koele tint grijs.
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Ondertussen heb ik de oker kleur gekregen door rood te gebruiken, beetje blauw en best veel geel en een beetje wit.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Combinaties. Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren. Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje.
Een zwart/wit print staat altijd goed. Een shirt met strepen zorgt voor een ontspannen casual look, maar een blouse met bijvoorbeeld stippen laat je er wat formeler uitzien. zwart of wit met een fel printje kan natuurlijk ook prima.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Rood kun je niet maken, behalve oranje rood, dat doe je door een tikje geel toe te voegen, of roze rood, dat doe je door een tikje wit toe te voegen.
Je kunt een gewone roze kleur krijgen als je geen wit gebruikt. Dit hangt af van hoeveel je de rode kleur met water verdunt voordat de verf opdroogt. Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur.
Naast primaire, secundaire en tussenliggende kleuren zijn er ook drie tertiaire kleuren. Deze kun je maken door twee secundaire verfkleuren met elkaar te mengen. De tertiaire kleuren zijn bruin (groen gemengd met oranje), roodbruin (oranje gemengd met violet) en leigrijs (violet gemengd met groen).
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen. Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de turkoois verbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.