Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd.
Geel en blauw wordt samen groen.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Bij lichtmenging geldt: Hoe meer kleuren, hoe meer licht. Het midden van het beeld is daarom het meest helder en wit. Deze vorm van kleurmenging wordt additieve kleurmenging genoemd (additief betekent optellen). Bij het mengen van licht gelden rood, groen en blauw als de primaire kleuren.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen.
'Blauw met groen is boerenfatsoen'. In de tijd van onze oma's was het 'not done' om blauw met groen te combineren. Dat getuigde van een slechte smaak... En niet alleen in Nederland, in het Engels geldt het gezegde: 'Blue and green should never been seen'.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
Meng paars met geel. Geel maakt deze tint lichter, waardoor je een gelige kleur bruin krijgt. Voeg eerst een klein drupje geel toe, en meng er wat meer door als je het lichter bruin wilt. Pas de kleur aan.
Meng rood en geel.
Rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren, maar je hebt voor oranje alleen rood en geel nodig. 'Secondaire' kleuren worden gemaakt door twee primaire kleuren te mengen. Omdat je rood en geel moet combineren om oranje te maken, wordt oranje als een secundaire kleur beschouwd.
grijs.
Wat is zandkleur? Zandkleur is een natuurlijke tint die, zoals de naam al zegt, neigt naar de kleur van zand. Het is dus een hele lichte kleur bruin. Een andere benaming is beige.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Je kunt een gewone roze kleur krijgen als je geen wit gebruikt. Dit hangt af van hoeveel je de rode kleur met water verdunt voordat de verf opdroogt. Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur.