In onze regio varieert die gemiddel- de levensduur van de zomerbijen van 21 tot 33 dagen, een enkele werksterbij kan 70 dagen leven.Winterbijen leven 150 tot 200 dagen, met een enkele uitschieter naar 240 dagen.
De levensduur van een dar is erg afhankelijk van de omstandigheden waarin een dar opgroeit en kan variëren van 12 tot 90 dagen.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Solitaire bijen zijn slechts enkele maanden actief op een jaar en vliegen maximaal tot ongeveer 3 maanden, vaak veel korter. Ze leven ook maar een zestal weken.
Ze stoppen stuifmeel bij de eitjes (en zorgen voor bestuiving!), zodat de kleine bijtjes straks te eten hebben. Dan metselen ze het gaatje vakkundig dicht.
Tellende bijen
Die kan perfect afstanden en richtingen inschatten en doorvertellen aan soortgenoten via een dans. Maar nog straffer: bijen kunnen ook wiskundige berekeningen doen. Dat ontdekten Franse en Australische onderzoekers die de bijen — echt waar — wiskundeles gaven met behulp van symbolen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Ze vliegen achter de koningin aan en proberen in de lucht met haar te paren. Als ze daarin slagen, vallen ze als overwinnaars letterlijk dood neer. De koningin paart met soms wel twintig darren en slaat hun spermatozoa op in haar spermatheca, waar ze ze de rest van haar leven bewaart.
Zodra de resterende bijen in de kolonie merken dat er geen koningin meer is, willen ze snel mogelijk een nieuwe koningin.Daarom zetten ze redcellen aan. Dit zijn de laatste eitjes die de koningin heeft achtergelaten net voordat zij vertrok. Deze eitjes krijgen koninginnengelei gevoerd.
De belangrijkste taak van de koningin is ervoor zorgen dat er voldoende eitjes worden gelegd om de bijenkolonie in stand te houden. Ze kan pas eitjes leggen als ze bevrucht is, hiervoor gaat ze één keer in haar leven op bruidsvlucht. Ze verlaat de bijenkolonie en gaat op zoek naar darren (mannetjesbijen) in de lucht.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast. In de winter hebben bijen allemaal dezelfde taak: het warm houden van de 'tros'.
Vrouwtjes zijn vaak druk met nestbouw en het verzamelen van stuifmeel. Nesten worden in allerlei holle stengels en gaten in dood hout aangelegd. De nestwanden maakt het vrouwtje van lemige modder, die zij tussen haar kaken klemt terwijl zij naar het nest vliegt. Stuifmeel verzamelt ze in haar 'buikschuier'.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij.
Conclusie is dat de bijen wel gezicht-achtige patronen kunnen herkennen, maar dat het herkennen van gezichten van individuele mensen te ver gaat. Nu is het voor bijen in een volk waarschijnlijk gewichtiger elkaar te kunnen herkennen, dan hun imker.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Bijen kunnen bijvoorbeeld tellen, begrijpen concepten van gelijkenis en verschil, leren complexe taken door anderen te observeren en kennen hun eigen individuele lichaamsafmetingen, een capaciteit die in verband wordt gebracht met bewustzijn bij mensen. Ze blijken ook zowel plezier als pijn te ervaren.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Knuffelbijen steken niet! Knuffelbijen zoeken stuifmeel op veel verschillende bloemen.
Amerikaanse sering
De honingachtige geur van de plant trekt namelijk bijen aan. Bovendien is ook deze plant rijk aan stuifmeel door de vele, grote bloemtrosjes die hij in de bloeitijd heeft. De Amerikaanse sering bloeit tussen april en juni en trekt al die tijd bijen naar je tuin, terras of balkon.