Maar er is nog een dier met een heel specifiek patroon in zijn vingertoppen; de koala. En wat helemaal bijzonder is, koala-afdrukken zijn vrijwel identiek aan die van mensen. Koala's zijn de enigen niet-mensachtigen met unieke vingerafdrukken. Andere buideldieren zoals wombats en kangoeroes hebben deze niet.
Dit buideldier is rustig. De Koala draagt zorg voor zijn jongen. Hij is grappig, verdraagzaam en aanhankelijk. De Koala hecht zich gemakkelijk.
Anders dan placentale zoogdieren hebben buideldieren niet één, maar twee vagina's en baarmoeders. Als het jong geboren wordt, komt het niet via een van beide vagina's ter wereld, maar via een apart geboortekanaal in het midden.
Verlies van leefgebied vormt een van de grootste bedreigingen voor koala's. Door landontginning, ontbossing en verstedelijking gaan eucalyptusbossen verloren. Die beslaan het leefgebied van koala's en zijn voor hen van vitaal belang als bron van voeding.
"Koala" komt uit het Dharuk, een uitgestorven aboriginaltaal die rond Sydney werd gesproken. Het zou zoiets betekenen als "drinkt niet", verwijzend naar het feit dat de koala zelden drinkt (zie onder).
Antwoord. Koals's zijn zulke lange slapers omdat ze een heel bijzondere voedingsgewoonte hebben. Koala's eten enkel bladeren van de eucalyptusboom. Eucalyptusbladeren zijn hard, vezelrijk, bevatten weinig voedingsstoffen en ze zijn ook nog eens giftig voor andere dieren.
Een koala adoptie kost ongeveer € 33,50 per jaar. In het adoptieprogramma worden voornamelijk koala's opgenomen die na hun herstel zijn teruggeplaatst in het wild. Vandaar de naam "Adopteer een Wilde Koala".
Kenmerken De koala is vooral bekend vanwege zijn aaibare uiterlijk. Hij lijkt wel een echte knuffelbeer. Toch is dit niet het geval. Het dier kan namelijk hard bijten en krabben.
De koala is een bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je hem beter niet te kunnen aaien, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur.
De grootste populatie koala's leeft in Queensland, in het noord-oosten van Australië. Koala's zijn vredige dieren zonder natuurlijke vijanden, behalve de mens.
Koala's maken gebruik van veel soorten geluiden om te communiceren met elkaar over grote afstanden (voornamelijk de mannetjes). Mannelijke koala's hebben namelijk hele lange spraakkanalen en het strottenhoofd zit erg laag, waardoor ze lange en harde geluiden kunnen produceren.
Kangoeroes en wallaby's hebben twee baarmoeders. Aan het einde van een zwangerschap in de ene baarmoeder, vormt er een embryo in de andere baarmoeder. Dit embryo kan tot elf maanden 'ongebruikt' in het lichaam blijven.
Buideldieren hebben echter twee baarmoeders, elk met een eigen eileider en baarmoederhals. Een tweede reden heeft te maken met het endocriene systeem. De hormonen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een foetus zijn anders dan de hormonen die het mogelijk maken dat een bevrucht eitje zich nestelt na een paring.
Het eerste dier beschrijft namelijk wie je in werkelijk bent, het tweede dier laat zien hoe mensen je zien, en het derde dier weerspiegelt hoe je jezelf ziet. Als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een kat dan vertegenwoordigt dit een zelfstandige, veeleisende, leider.
Ondanks dat ze er zo schattig en aaibaar uitzien, zijn koala's wilde dieren die agressief kunnen worden en je kunnen verwonden. Net als alle wilde dieren moet je ze niet benaderen tenzij ze gewond zijn, langere tijd op de grond zitten of liggen, en hulp nodig hebben.
De koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is de koala een buideldier en geen beer. Dit maakt het diertje echter niet minder schattig om te zien.
Schattingen over het resterende aantal koala's in Australië lopen sterk uiteen. Onlangs kwam het Australische onderzoeksinstituut CSIRO op 180.000 in het wild, terwijl de Australian Koala Foundation het houdt op tussen de 50.000 en 80.000 dieren.
Koalajongen eten pap
Koala's die net geboren zijn, drinken melk in de buidel van hun moeder. De overstap van het drinken van melk naar het eten van eucalyptusbladeren gaat niet zomaar. Net zoals mensenbaby's geprakte groente en fruit krijgen, krijgen ook babykoala's eerst babyvoedsel: pap.
Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig. Zo komt de koala ook aan zijn naam.
De snoezigste der dieren zijn vaak de ranzigste in het geurenpalet. Ik hield ooit eens een kleine kokette koala tegen de borst, het was een mannetje. Hun adem ruikt heerlijk naar eucalyptus maar tussen hun tepels zit een geurklier waarmee ze andere koala's op afstand houden.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken. De bergkangoeroes sparen water door op het heetst van de dag in holen te schuilen. Deze holen zitten onder granietblokken en het wordt daar nooit warmer dan 32 graden. Verder likken bergkangoeroes hun onderarmen om het koeler te krijgen.
Jonge koala's, die nog in de buidel van hun moeder zitten, lopen de besmetting ook op doordat ze de darmbrij van hun moeder eten. Dit is “heel voedzame brij van uitwerpselen”, die de jongen eten als ze geen moedermelk meer drinken, maar ook nog geen eucalyptusbladeren kunnen eten, vertelt ze.
Jammer genoeg kunnen we vaak alleen maar dromen van deze sprookjesdieren. Een kleine koala in huis is bijvoorbeeld geen optie. Maar verassend genoeg zijn er dus wel een heleboel bijzondere dieren die je wél in huis mag nemen. Voor veel van deze bijzondere dieren heb je echter wel een vergunning nodig.
Baby in de buidel
Het kleine wezen dat uit haar geboortekanaal te voorschijn komt, lijkt nauwelijks op een harige koala die hij zal worden. Hij is niet groter dan een bruine boon. Hij is kaal doof en kan niet zien. Hij kruipt bijna niet maar hij zal wel moeten als hij wil overleven.