Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
Heeft u een document waar leveringsakte op staat, dan heeft u uw eigendomsbewijs dus gevonden. Bent u uw eigendomsbewijs kwijt, kunt u het werkelijk nergens vinden? Dan kunt u bij het Kadaster - tegen betaling - uw eigendomsbewijs opvragen.
In het eigendomsbewijs staat onder andere hoe de woning uw eigendom is geworden. Daarnaast vindt u er bijvoorbeeld informatie over de verkoper, de datum van de aankoop, de koper, de koopsom en de betrokken kadastrale percelen met hun oppervlakte. Ook staan eventuele eigendomsbelemmeringen in het eigendomsbewijs.
De meeste mensen met een koophuis zijn eigenaar doordat ze het gekocht hebben. Als je een huis koopt, dan is het pas van jou wanneer de akte van de notaris is ingeschreven bij het kadaster. Het eigensombewijs van je huis is de combi van de koopakte, de akte van levering en de inschrijving.
Bij Kadasterservice kunt u een afschrift (kopie) van de eigendomsakte aanvragen uit de Openbare Registers van het Kadaster. U ontvangt altijd de meest recente eigendomsakte.
Met alleen het ondertekenen van de hypotheekakte staat de woning nog niet op uw naam en is dus nog geen eigendom. Pas na ondertekening van de eigendomsakte (en inschrijving bij Kadaster) is de overdracht voltooid.
Hebt u bewijs nodig dat uw hypotheek niet meer is ingeschreven en is doorgehaald? Als u moet bewijzen dat uw hypotheek niet meer is ingeschreven, dan kunt u een kopie van de doorhaling opvragen. U doet dat via de pagina Kopie akte.
U kunt dan zoeken op adres, perceelaanduiding, aktenummer of naam. Voor iedereen geldt: gegevens zijn alleen verkrijgbaar op aanvraag en tegen betaling.
Wie stelt het koopcontract op? Vaak wordt het koopcontract opgesteld door de makelaar of een andere adviseur die bij de koop betrokken is. Meestal omdat dit hoort bij de standaard dienstverlening. Het is niet verplicht.
In Eigendomsinformatie vindt u informatie over de eigenaar en het eigendom van een perceel, appartement, garagebox of parkeerplaats. Deze informatie kan u helpen bij bijvoorbeeld de onderhandelingen over de aankoopprijs van een perceel of pand.
In de akte van levering wordt de eigendomsoverdracht van een woning vastgelegd. Anders gezegd: met de leveringsakte wordt het eigendom van een woning overgedaan naar de nieuwe eigenaar. De akte van levering wordt door de notaris opgesteld en door de koper(s) en de verkoper(s) ondertekend.
In een akte van verdeling regelt u alles omtrent een gezamenlijke woning en/of hypotheek. Voor een akte van verdeling moet u naar de notaris. De notaris zal de akte inschrijven bij het Kadaster en hierdoor zal de woning op naam van één van beide partners komen te staan.
'Bij eigendomsvoorbehoud worden goederen geleverd, maar gaat de eigendom nog niet op de ontvanger over. Dat gebeurt pas als aan een aanvullende voorwaarde is voldaan. Indien en zolang niet aan de voorwaarde is voldaan, verkrijgt de ontvanger nog niet het eigendom.
Een HYP4 is het nummer van de eigendomsakte waaruit de informatie in het uittreksel komt. De eigendomsakte (HYP4) is tevens in zijn geheel op te vragen via de website.
Notariskosten koopovereenkomst
De notariskosten voor een koopovereenkomst kunnen verschillen en liggen tussen de €200,- en € 980,-. Vergelijk hier de kosten voor een koopovereenkomst.
De prijzen lopen behoorlijk uiteen bij verschillende notarissen. Daarom is het verstandig om notarissen te vergelijken op prijs voor deze akte. De kosten voor het opstellen van een koopovereenkomst lopen uiteen van 100 tot 800 euro.
Koopcontract huis zonder makelaar
Een koopcontract tekenen zonder een makelaar, kan dat wel? Dat kan zeker! Een koopcontract is vaak namelijk een standaard document, die jij gebruikt om de gemaakte afspraken in vast te leggen. Aangezien je ook zelf de onderhandelingen regelt, weet je welke afspraken gemaakt zijn.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
De gegevens in onze registraties zijn volgens de wet voor iedereen toegankelijk en openbaar. Hiermee is de rechtszekerheid in het vastgoedverkeer gewaarborgd en ontstaat er geen misverstand over wat van wie is. Het Kadaster registreert onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden en de rechten die hierop rusten.
Om als particulier de gegevens van de eigenaar(s) van een onroerend goed op te vragen bij de FOD Financiën kunt u: elektronisch, via MyMinfin (externe link) of op papier een kadastraal uittreksel aanvragen (This hyperlink opens a new window). Die aanvraag moet u kunnen motiveren met een legitieme reden.
Het hypotheekregister is een openbaar register. Iedere hypotheek wordt ingeschreven in een register bij het Kadaster. Iedereen kan via dit register achterhalen hoeveel hypotheek er op een woning of bedrijfspand rust. Voor een uittreksel uit het hypotheekregister worden kosten in rekening gebracht.
Er zijn twee manieren waarop een bank naar een hypotheekaanvraag kijkt. Aan de ene kant gaat het om het risico dat er een (te hoge) restschuld overblijft bij verkoop. Hierbij staat de waarde van de woning centraal. Aan de andere kant is er het risico dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen.
Hypotheekverstrekkers kijken eerst wat op basis van uw inkomen de maximale maandelijkse hypotheeklasten zijn. Vervolgens kijken zij naar eventuele lopende schulden. Denk aan een persoonlijke lening, een autolening, een roodstand van uw creditcard en ook de mogelijkheid om rood te staan op uw betaalrekening.
Confirmatie is de bevestiging van een theorie of hypothese door empirisch onderzoek. Als voorspellingen vanuit een theorie onderworpen worden aan een cruciale test die succesvol verloopt, zou dit volgens de klassieke natuurwetenschappen een bevestiging van de theorie zijn.
U kunt in de contracten die u met uw klanten sluit (of in uw algemene voorwaarden), een clausule van eigendomsvoorbehoud opnemen. Daarin komt u dan overeen dat de eigendom van de door u aan de klant verkochte (en desgevallend geleverde) goederen pas overgaat op de koper na de integrale betaling van uw factuur.