In tegenstelling tot rauwe honing ondergaat bewerkte honing processen zoals verhitting en filtratie, die sommige van de voedingsstoffen en enzymen kunnen verminderen. Rauwe honing behoudt daarentegen zijn volledige potentieel, waardoor het een meer voedzame keuze is.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Met rauwe honing bedoelen we honing die niet is bewerkt. De honing ondergaat dus geen veranderingen nadat deze uit de bijenkast is gehaald. Dit wordt ook wel 'koudgeslingerde' honing genoemd.
Dit betekent dat honing niet is bewerkt en dat de imker geen bestrijdings- of conserveringsmiddelen heeft gebruikt. In Nederland wordt deze wijze gecontroleerd. De honing is vaak hard (gekristalliseerd) door de aanwezige stuifmeelkorrels en is dus niet vloeibaar. Acaciahoning is als vloeibare variant een uitzondering.
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld: gemengde EU en niet EU honing. Honing met die vermelding is vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen. Wil je gegarandeerd echte honing van de beste kwaliteit kopen?
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet. Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
Als zoet-, voedings- en geneesmiddel is honing een oude bekende. Onbewerkte of niet verhitte honing bevat ongelooflijk veel enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Het wordt gezien als het meest 'energiedichte' voedsel. Dat wil zeggen dat het zeer geconcentreerd is qua voedingsstoffen.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
De werking van Manuka honing
Manuka honing bevat dus meer geneeskrachtige stoffen dan de meeste andere soorten honing. De Maori's in Nieuw-Zeeland hebben dat al duizenden jaren geleden ontdekt. Manuka bevat meer levende enzymen die antibacterieel, antiseptisch en schimmeldodend werken. Ook bevat Manuka fytonutriënten.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Korianderhoning heeft een gunstige werking op de darmen: tegen gasvorming en maag- en darmklachten. tegen een opgeblazen gevoel.
- Lidl: Honing voor €5,12 per kilo. Deze honing heeft een sterke smaak, onze testers zijn niet enthousiast en proeven een lichte metaalsmaak en heeft een bittere nasmaak. - Jumbo: Bloemenhoning voor €4,79 per kilo. De kleur is dun en licht amber, het heeft een zwakke karamelgeur en smaakt licht naar zoete snoepjes.
Honing van buiten de EU blijkt vaak niet afkomstig van bijen, Britse honing altijd nep. Een aanzienlijk deel van de honing die van buiten de EU wordt geïmporteerd is nep. Dat wil zeggen dat de honing is vemengd met bijvoorbeeld goedkope zoete siropen. De fraude prijst Europese imkers uit de markt.
Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Commercieel verwerkte honing heeft vaak een verminderd pollen-gehalte door de filtratieprocessen. Bovendien bevatten de aminozuren in rauwe honing antioxidanten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot. Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen.
De pure Griekse honing geldt wereldwijd als een van de beste soorten. De Griekse bijenteeltflora stelt de bijen in staat om verschillende honing-rijke producten te creëren.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."