Een warme slaapkamer zorgt voor een rusteloze slaap Een koudere kamer geeft je veel meer rust. Hoge lichaamstemperaturen en chronische slaapproblemen staan volgens onderzoek met elkaar in verband. In het begin moet je natuurlijk even wennen aan de temperatuur, maar je zult merken dat het het waard is.
Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. 'We slapen het best als ons lichaam iets kan afkoelen. Dit proces wordt al twee uur voordat we gaan slapen in gang gezet.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Warmte is belangrijk om te kunnen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Als je je lichaam goed warm houdt, vooral de voeten, knieën en de onderrug, slaap je rustiger en gemakkelijker in.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
Slapen met verwarming: geen goed idee
Enerzijds loopt de temperatuur te hoog op om makkelijk in te dommelen. Anderzijds wordt daalt de luchtvochtigheid, met enkele onaangename gevolgen: Gevoel van benauwdheid. Gehoest en gekuch.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Waarom buiten slapen? Buiten slapen is zonder meer gezond, zelfs als het een beetje vriest. De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Als het te warm of juist te koud is in je slaapkamer, kan dat ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en je vaker wakker wordt waardoor je je dromen ook eerder onthoudt. Daardoor heb je misschien ook het idee dat je meer nachtmerries hebt.
Slaap sneller met sokken
Je bloedvezels in je handen en voeten worden hierdoor geopend, waarna je lichaam opwarmt en je hersenen een seintje krijgen om je lijf voor te bereiden op het slapen. Trek dus lekker die warme sokken aan voor je vanavond je bed in duikt.
Pyjama's over warme slaapkleding spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van warmte onder uw dekens. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale slaapsokken te koop die, zeker als u snel koude voeten heeft, helpen om het warm te krijgen. Badstoffen sokken, maar ook flanel of wol zijn goede warmte isolatoren.
Gebruik een elektrische deken of warme kruik
Een elektrische deken of warme kruik zijn andere manieren om je bed te verwarmen, waardoor je in elk geval makkelijker in slaap kunt komen. Een elektrische deken kun je een kwartier voordat je naar bed gaat alvast aanzetten, zodat deze bij bedtijd lekker warm is.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Het wordt snel fris en halverwege de avond is het een graad of 10. In de nacht naar maandag zijn er heldere perioden en daalt de temperatuur naar 4 tot 10 graden. In het zuiden en oosten kunnen mistbanken ontstaan.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.
De beste temperatuur in huis ligt tussen de 17 en 21 graden. De ideale temperatuur in huis hangt af van verschillende factoren en wordt voortdurend beïnvloed door bijvoorbeeld het aantal bewoners en het oppervlak van de ruimte. De beste temperatuur in huis kan zelfs per leefruimte verschillen.