Sojadrink heeft een lagere milieu-impact dan melk als het gaat om broeikasgassen (tweederde minder), landgebruik en watergebruik (de helft minder). Het energiegebruik om sojadrink te maken is wat hoger dan van melk.
Het zal je niet verrassen: onze favoriete plantaardige melken zijn sojamelk en havermelk. Deze twee komen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid het beste uit de bus. En havermelk schuimt ook nog eens fantastisch op voor je cappuccino of chai latte.
Aankopen op z'n Alpro's
Onze soja is 100% Proterra-gecertificeerd. Dat is een label dat alleen van toepassing is op ecologisch duurzame, sociaal verantwoorde, GMO-vrije sojabonen. Bij de soja die wij gebruiken, komt geen ontbossing kijken.
Voor één liter koemelk is maar liefst 700 liter water nodig (Belgisch gemiddelde¹), is 0,9 m2 grond nodig² en wordt tussen de 1,03 en 1,36 kilogram CO2-equivalenten uitgestoten³. Geen enkele soort plantaardige melk scoort zo slecht. Alles bij elkaar opgeteld zijn haver- en sojamelk de meest duurzame soorten.
Er zit echter minder calcium en vitamine B2, B12, en D in, maar dat wordt vaak toegevoegd door de fabrikant.” Nog even een caloriecheck: een glas magere melk bevat 35 calorieën, een glas halfvolle melk 69 calorieën en een glas (ongezoete) sojamelk 57 calorieën. Geen schokkende verschillen dus.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Sojadrink is niet slecht voor je, maar alleen als er minder dan 6 gram suiker per 100 gram zit én er voldoende calcium en vitamine B12 is toegevoegd. Dan staat het in de Schijf van Vijf. Sojadrink met minder dan 6 gram suiker per 100 gram past dus – afhankelijk van hoeveel je drinkt – in een gezond voedingspatroon.
Rijstmelk heeft van de plantaardige alternatieven de meeste uitstoot én bevat van nature de meeste suikers. Alles bij elkaar scoren haver- en sojamelk van de plantaardige alternatieven dus het beste op duurzaamheid.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Waarom er een alternatief voor soja nodig is
Maar de teelt in Noord-Amerika zit aan zijn max en de teelt in Brazilië en omliggende landen krijgt veel kritiek. Sojateelt daar wordt geassocieerd met ontbossing, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en onrechtmatige landonteigening.
Het merk zet sojabonen al 40 jaar in als een van haar meest gebruikte ingrediënten en daarvoor hebben ze bij Alpro zo hun redenen. De sojaboon is er eentje om u tegen te zeggen. Ze draagt bij aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon én, niet onbelangrijk, de soja die Alpro gebruikt is duurzaam.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Amandelmelk is niet alleen slecht voor het milieu maar zorgt ook voor massale bijensterfte. Amandelmelk wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Maar dat heeft ook een nare keerzijde. Door de opmars van het veganistische alternatief voor koemelk sterven er namelijk massaal veel bijen.
We mogen concluderen dat plantaardige melk altijd een duurzamer alternatief is voor dierlijke melk. Zo is het waterverbruik van amandelmelk, dat toch op nummer één staat van plantaardige melk, nog bijna de helft van het waterverbruik bij dierlijke melk. En voordat we in discussie gaan over ontbossing door soja.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Soja helpt ook vet af te breken. Vetten die afgebroken zijn worden gemakkelijker door het lichaam geloosd en een lichaam vrij van vet- en ander afvalstoffen functioneert een stuk beter. Soja verbetert ook de stofwisseling en je zit er snel van vol. Tenslotte is soja een magere proteïne.
Wel is het goed rekening te houden met soja, want dat bevat een hormonale stof die de werking van de schildklier mogelijk kan vertragen. Hoewel niet bewezen, is het voor mensen met een vertraagde schildklierwerking verstandig terughoudend te zijn met het gebruiken van soja. Zo adviseert ook het RIVM.
Alpro zuivelalternatieven op basis van soja worden geproduceerd volgens een traditioneel productieproces waarbij de basis sojadrink wordt gemaakt van hele sojabonen. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van water, hitte en een maalproces.
Ja. Sojamelk kan warm of koud worden genuttigd, of in gerechten worden verwerkt.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.