50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Iedere situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld genomen zijn in Nederland onderstaande jaarlijkse branduren van de verlichting gebruikelijk: Woonkamer 1.000 uur/jaar. Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar. Werkplaats 2.700 uur/jaar.
De gemiddelde gloeilamp kent een levensduur van 1000 branduren. Een led-lamp gaat dus ruim 30 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gloeilampen zeer regelmatig vervangen moeten worden. Halogeenlampen gaan al iets langer mee: zo'n 3500 branduren.
Een lamp met ingebouwd led moet minimaal 15.000 branduren meegaan. Dat betekent dat je bij een gemiddeld gebruik van vier uur per dag, 10 jaar kunt genieten van een lamp die veel licht geeft en zeer zuinig is in verbruik.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Als je een voltmeter hebt, is het simpel: sluit de min van de voltmeter aan op de kathode van de 'onderste led', dus de led die op de laagste spanning is aangesloten. Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
LED geïntegreerd in een armatuur gaat gemiddeld 25.000 uur tot 30.000 uur mee. Hou er rekening mee dat hier nog veel variatie in zit. Zo zijn er bijvoorbeeld nog grote verschillen in kwaliteit tussen verschillende LED-chips.
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kubieke meter (m3) gas en 2.479 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Er zijn in 2022 grote verschillen.
LED VS spaarlampen
De gemiddelde levensduur van een spaarlamp is 7500 branduren, ongeveer een derde van de levensduur van led lampen!
Indien je dit zeker wil weten, ga dan langs de dealer waar je hem gekocht hebt en check het met een lamp die hij heeft liggen. Lamp er uit halen (dit zou vrij makkelijk mogelijk moeten zijn) en als er brokken glas in je lamp zitten is hij stuk.
Als leds op een voeding worden aangesloten die meer levert dan de hierboven genoemde voltages dan is er een voorschakelweerstand nodig. Overigens is het aan te bevelen altijd een weerstand voor een LED te plaatsen. Dit om te zorgen dat de stroomopname beperkt blijft zodat de LED niet doorbrandt.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Bepaalde LED lampen zijn zo energiezuinig dat de lekstroom genoeg vermogen biedt om een heel klein beetje licht te geven. Dit komt vooral voor bij LED lampen met veel kleine LEDjes en minder bij PowerLED lampen. Het kan verder weinig kwaad en beïnvloed de levensduur van de lamp nauwelijks.
Een lekstroom is bijna niet te voorkomen. In veel apparaten zijn bijvoorbeeld transformatoren en/of bijvoorbeeld condensatoren aanwezig, veroorzakers van (kleine) lekstromen. Door niet enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van gloeiende LED-lampen voorkomen worden.
LED lampen verbruiken veel minder energie dan conventionele lampen waardoor de kans groter is dat de energie in de elektriciteitsdraden blijft hangen. Uiteindelijk is dit de oorzaak van dat lampen blijven nagloeien.