Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost.Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Nadelen vloeibaar wasmiddel:
In verhouding is het duurder in aanschaf. U gebruikt snel te veel. In sommige gevallen maakt het minder goed schoon. Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën.
Volgens Milieu Centraal laat je wasgoed minder vezels los bij het wassen met vloeibaar wasmiddel dan wanneer je wast met waspoeder. Maar, zo wordt vervolgd: "Het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voordelen en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel."
Conclusie. Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
Het hangt namelijk af van het soort was dat je draait. Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven.
Waspoeder is echter vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter op je kleding. Daarentegen kan waspoeder op lage temperaturen zorgen voor vlekken omdat het middel niet goed genoeg oplost. Ook bevat het vaak bleekmiddel en kan je wasmachine hierdoor beschadigen.
Vloeibare wasmiddelen houden de kleuren het mooist. En je machine blijft schoner omdat er niets achterblijft in de wasmiddellade. Ook lost een vloeibaar wasmiddel sneller op. Met vloeibaar wasmiddel was je ook duurzamer dan met poeder, omdat er minder microvezels loslaten.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding.
Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Heb je minder was of zit de trommel helemaal vol, kijk dan op het doseeradvies op het etiket aan de achterkant. Je vindt hier precies hoeveel milliliter je per type wasmiddel nodig hebt.
1. Hakuna Matata Wasmiddel. Van alle ecologische wasmiddelen komt het duurzame wasmiddel Hakuna Matata wasmiddel het beste uit de test van Ecotoday.nl, ook wanneer het wordt vergeleken met een niet-ecologisch middel. Tranditionele wasmiddelen bevatten veel water en worden vervoerd in grote, zware plastic flessen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan. Hierdoor gaat de machine stinken.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Gebruik een mild wasmiddel zoals Neutral en eventueel een wasverzachter. Haal je handdoeken na het wassen direct uit de wasmachine om schimmel en muffe geuren te voorkomen. Droog de handdoeken daarna in de droger of in de zon.
Wasmiddel voor donkere was. Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.