Vitamine C is goed voor de huid, net als vitamine E. Samen zijn ze echt buitengewoon. De kracht van de combinatie van deze twee superantioxidanten werd door tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
Door vitamine E op je huid aan te brengen bescherm je de tere huid tegen beschadiging dankzij de antioxiderende eigenschappen. Het is ook zeer hydraterend - het is zowel een 'bevochtigingsmiddel' als een 'verzachtend middel' - dus het helpt je huid water te absorberen en houdt het ook vast in de huid.
Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.
In het kort: Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant en is goed voor je hart en bloedvaten.
Het stimuleert de aanmaak van collageen, remt de pigmentproductie en geeft de vermoeide huid een oppepper. Dit serum stimuleert de aanmaak van collageen, vermindert fijne lijntjes en rimpels en heeft een antioxiderende werking.
Niet doen: conventionele retinol en vitamine C
Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon.
Het is bewezen dat vitamine A de beste anti-aging vitamine is. Het stimuleert de aanmaak van het collageen en elastine in je huid. Door de aanmaak ervan wordt de veroudering van je huid vertraagd.
Vitamine E zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij gebruik om tekorten in ons lichaam aan te vullen zal het daarom geen bijwerkingen geven.
Welke vitamine E is nu eigenlijk het beste? Vitamine E als alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom de allerbelangrijkste vorm van vitamine E. We nemen uit dierlijke bronnen vooral D-alfatocoferol op en uit plantaardige juist D-gammatocoferol.
Een teveel aan vitamine E komt eigenlijk alleen voor als er over een lange periode vitamine E-supplementen gebruikt. Via voedsel is een overschot aan vitamine E eigenlijk onmogelijk. In principe zijn er geen nadelige effecten van een teveel aan vitamine E. Alleen de mensen met een tekort aan vitamine K moeten oppassen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Van vitamine E wordt best de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van ongeveer 20 IU(International Units) of 15 mg gerespecteerd. Een absoluut maximum in supplementen is 400IU/268 mg per dag. Inname van hogere dosissen kan niet alleen toxisch zijn, maar zelfs verhoogde kans op sterfte geven (3,4).
Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.
Vooral amandelen, hazelnoten, macadamianoten, walnoten en paranoten zijn echte vitamine E-bommetjes. Ook pinda's zitten vol met vitamine E, ook al zijn het eigenlijk peulvruchten. Elke dag een bescheiden handje noten snacken of een boterham besmeren met pindakaas of notenpasta is sowieso hartstikke gezond.
Welke vitamine C serums zijn het beste? Bij Beauty Plaza vindt je top kwaliteit vitamine C serums. Dit zijn onze favorieten: La Roche-Posay Pure Vitamin C10 serum: dit serum is een effectieve en betrouwbare optie voor diegenen die willen profiteren van de vele voordelen van vitamine C voor de huid.
Vitamine E gaat verouderingsprocessen tegen (waaronder atherosclerose en inflamm-aging), ondersteunt de stofwisseling, is essentieel voor de vruchtbaarheid en ondersteunt de gezondheid van onder meer hart en bloedvaten, immuunsysteem, zenuwstelsel, botten, spieren, lever, huid, haar en ogen.
Voor vitamine E is een veilige inname van 300 milligram per dag voor volwassenen vastgesteld. Als je langdurig meer dan deze hoeveelheid inneemt kan vitamine E zicht opstapelen in het lichaam.
Hoeveel heb ik nodig
Volwassen mannen hebben dagelijks 13 mg vitamine E nodig, dit is dus 13 α-TE. Volwassen vrouwen hebben 11 mg vitamine E nodig, dus 11 α-TE. De hoeveelheid vitamine E voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.
Natuurlijke vitamine E
In de natuur is vitamine E een mengsel van acht verschillende stoffen: vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Hoewel zowel planten als dieren een bron zijn, nemen we uit dierlijke bronnen vooral D-alfatocoferol op en uit plantaardige juist D-gammatocoferol.
Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels en de vruchtbaarheid. Het ondersteunt ook de vasculaire doorbloeding en is belangrijk voor de weerstand.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 110 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 120 mg en 150 mg vitamine C per dag. De maximaal toelaatbare inname is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Je hebt een goede voeding nodig voor een mooie huid. Vermijd ongezond eten en drinken. Kies voor etenswaren boordevol vitamines, zoals groente en fruit. Houd een goede huidverzorgingsroutine aan: maak je huid altijd schoon en verzorg haar na het reinigen met geschikte huidverzorgingsproducten.
Vitamine A versnelt de huidvernieuwing en voorkomt fijne lijntjes. Ook verschillende B-vitamines zijn belangrijk voor je huid. B2, B3, B5, B6 en B8 maken bijvoorbeeld de cellen in je huid sterker en zijn daarom een uitstekende behandeling tegen rimpels.
Biotine, voor een gezonde en strakke huid
Biotine, of vitamine B8, wordt niet alleen aanbevolen voor sterk haar en sterke nagels. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid en schoonheid van de huid.