Een SD-kaart is sneller en betrouwbaarder dan een USB-stick en vaak niet eens duurder in aanschaf. Ook hier geldt dat je moet letten op de capaciteit en zeker niet te groot moet gaan. Hoe groter de kaart is, hoe zwaarder een set-up het heeft met het lezen en laden van de tracks.
Als je data opslaat op een usb-stick, zal deze ongeveer tien jaar de gegevens bewaren. De levensverwachting van een usb-stick kan worden gemeten door het aantal schrijven of te wissen cyclussen. Usb-sticks kunnen tussen de 10.000 en 100.000 schrijven/wissen, afhankelijk van de gebruikte geheugentechnologie.
SD-kaarten. SD staat voor Secure Digital. (Micro)SD-kaarten worden gebruikt voor het opslaan van foto's en filmpjes op onder meer je smartphone of camera.
Vooral bij actiefotografie waarbij er meerdere foto's per seconden worden gemaakt, heb je die extra MB's keihard nodig. Ook filmen kost natuurlijk veel meer ruimte dan fotografie, dus je bent zo toe aan een flinke SD-kaart.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
Waar moet u op letten? De belangrijkste punten waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn het soort (HDD of SSD), het formaat, het aansluittype en de prijs. Daarnaast moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen.
U kunt op een usb-stick van 32 GB ongeveer 16.000 foto's opslaan (uitgaande van een hoge resolutie van 2 MB per foto), 64.000 documenten (uitgaande van 500 KB per document), 1.024 uur geluidsbestanden (ongeveer 7.680 nummers) of 320 videofragmenten (van ongeveer 100 MB per stuk).
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Een SD kaart voor je telefoon of tablet vergroot het geheugen van het apparaat. Voor je telefoon heb je een micro SD kaart nodig. Dit is een zeer klein kaartje dat precies passend is voor je smartphone. Een micro SD kaart is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.
Zo werkt het
Vaak moet je de app downloaden van de desbetreffende fabrikant om draadloos foto's te sturen. Op het moment dat je de SD kaart in de camera doet, begint de kaart met het versturen van een wifi-signaal. Door op je telefoon naar de wifi-instellingen te gaan, kun je verbinding maken met het kaartje.
De gemiddelde levensduur van een harde schijf is circa tien jaar, het is dus geen ideaal medium om belangrijke bestanden op lange termijn op te bewaren.
Veilig backups maken
Een externe harde schijf garandeert dat er nooit iets verloren raakt, als je op een slimme wijze backups maakt. Alleen je bestanden verplaatsen naar de externe harde schijf is niet genoeg, als je hem verliest of laat vallen dan zijn alsnog je bestanden weg.
Ten opzichte van de externe harddisk is een ssd véél sneller, compacter en bovendien een stuk robuuster. In vergelijking met een usb-stick mag een externe ssd dan wel iets meer ruimte innemen, maar zowel op prestaties (praktisch altijd) als prijs (vooral bij grotere capaciteiten) wint de ssd.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Heb je een 20 Megapixel camera en fotografeer je in RAW, dan adviseer ik je een kaartje met minstens 40 of 45 MB/s (300x, class 4). Maar een geheugenkaartje met een schrijfsnelheid van 60 MB/s (400x, class 6) is waarschijnlijk nog beter als je meerdere foto's snel achter elkaar maakt.
Alle microSD® geheugenkaarten vertonen slijtage wanneer de vastlegde informatie zeer vaak wordt overschreven. Het regelmatig formatteren van de kaart kan de levensduur verlengen en de prestaties verbeteren.
SD-kaarten zijn een stuk minder veilig dan je denkt, harde schijven zijn notoir onbetrouwbaar en met SSD-schijven is het niet heel veel beter gesteld. Ook in de cloud kan er van alles mis gaan. Kortom: zonder een goede strategie ben je vroeg of laat je foto's kwijt en één back-up is geen back-up.
1 GB is 1024 MB. Een voorbeeld: Een camera met een beeldsensor van 12 megapixels, maakt foto's die gemiddeld 3,6 MB groot zijn. Op een SD-kaart van 1 GB kun je dan zo'n 284 foto's opslaan.
Wil je af en toe office documenten, smartphone foto's en back-ups bewaren? Dan heb je vaak genoeg aan een externe HDD met 1 tot 4 TB opslagruimte. Wil je grote bestanden zoals Full HD video's, hoge resolutie foto's en games opslaan? Kies dan een externe HDD van 5 TB.