Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu.Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.
Over het algemeen is verf op waterbasis minder schadelijk voor je gezondheid. Ook is het minder schadelijk voor het milieu, als je je kwasten tenminste niet schoonspoelt onder de kraan.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Deze Sikkens Alphacryl Matte SF voor binnen is de beste verf voor binnen (muren). Deze is weliswaar niet de goedkoopste op de markt maar is makkelijk te verwerken en blijft wel het langste mooi. Deze verf voor binnen komt tevens als beste muurverf uit de test van de Consumentenbond.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen: Zorgen voor voldoende daglicht.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.
Een verf op waterbasis droogt snel, omdat water makkelijk vervliegt onder de juiste omstandigheden. Terpentine heeft langer de tijd nodig. Een verf op waterbasis kan je dus veel sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Maar let wel op: droogtijd is iets anders dan de uithardingstijd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Waarvoor gebruik je verf op waterbasis? Het aantal toepassingen is groot, omdat je er op allerlei ondergronden gebruik van kunt maken. En dat geldt voor zowel binnen als buiten. Niet iedereen weet het, maar het is ook buiten goed mogelijk om gebruik te maken van de watergedragen verf.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Een hogere glansgraad voorkomt meer vuilaanhechting, waardoor de verflaag mooier blijft. Een hoogglans-verf biedt op die manier betere bescherming dan een zijdeglans-verf. Een betere dekking van de verf voorkomt extra lagen die je moet aanbrengen.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.