Op vlakke wanden kan je het beste een pastalijm gebruiken. Pasta's zijn direct klaar voor gebruik en het restant is herbruikbaar. Op de vloer dien je een poederlijm te gebruiken. Poederlijmen kunnen op wand en vloer worden ingezet, ook in dikkere lagen.
Welke van de twee de beste keuze is, is dus weer afhankelijk van het type klus wat je uitvoert. Voor het tegelen van de wanden en vloeren zit ook weer een verschil qua aanbreng van lijm. Zo is pastalijm niet geschikt voor het betegelen van vloeren, aangezien deze lijm weinig belasting kan verdragen.
Een tegellijm is niet waterdicht. Om bijvoorbeeld een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem waardoor de wand- en vloerafdichting een sluitend geheel vormen met de waterafvoer.
Wat is pastalijm? Pastalijm is een direct toepasbare tegellijm, deze tegellijm hoeft dus niet eerst aangemengd te worden met water. Daarnaast is het bij pastalijm makkelijker om even te stoppen met tegelen zonder dat je de lijm gelijk weg moet gooien. Pastalijm wordt gebruikt voor het verlijmen van wandtegels.
Flexibele tegellijm gebruiken. Erg belangrijk bij het tegel over tegel lijmen is een flexibele tegellijm gebruiken. Deze lijm compenseert de bewegingen in de ondergrond en voorkomt dat de tegels bij beweging gaan scheuren. Kijk goed op de verpakking van de lijm welke verhouding je aan moet houden bij het mengen.
Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.
Dubbele verlijming zorgt voor een volledige dekking. Bij dubbele verlijming moeten de lijmribbels van het materiaal en het lijmbed goed tegen elkaar aan komen. Plaats de tegel in het lijmbed en 'wel' (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed.
Vloertegels lijmen
De 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Gaat u grotere vloertegels verlijmen, dan kunt u het beste een spaan met vertanding van 15 mm gebruiken.
Egaliseren met tegellijm
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
Tegellijm moet minstens 24 uur drogen voordat je begint met voegen.
De kleur kiezen
Bij poreuze steensoorten in een lichte kleur (natuursteen) adviseren we een witte lijm te nemen en zo egaal mogelijk te verlijmen. Vermijdt dotten. Zo voorkom je verkleuringen. In het algemeen geldt: op een witte wand ook witte tegellijm gebruiken.
Geschikt voor vloerverwarming! Voor wand & vloer geschikt. Met 1 zak van 25 kg. kun je ongeveer 8 vierkante meter tegelen.
Nooit onder de 5 graden. Voor alle cementgebonden producten geldt: te koud is echt niet oké. Bij een temperatuur onder 5 °C komt de chemische reactie van cement en water namelijk nagenoeg stil te liggen. Het gevolg hiervan is een verminderde sterkteontwikkeling van de cementgebonden lijm of het voegmiddel.
Afbindtijd. Minimaal 24 uur. Bij het verlijmen van DHG-tegels minimaal 48 uur aanhouden. Afbinding en het bereiken van de eindsterkte van de lijm zijn geheel afhankelijk van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, ondergrond en type tegel.
Voor kant-en-klare producten, zoals pastategellijmen, afdichtingen en voorstrijkmiddelen, geldt een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden. Voor vloerbedekkingslijmen is dit vijftien maanden. Cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegmiddelen hebben een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden.
De lijmresten moet je verwijderen voordat je nieuwe tegels kunt plaatsen. Doe je dit niet, dan belemmeren de resten de hechting van nieuwe tegels. Ook is het belangrijk dat de ondergrond vlak is als je opnieuw gaat tegelen of verven.
Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, de tegel omhoog te trekken en de achterzijde van de tegel te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken.
Zorg in alle gevallen voor een lijmcontactvlak van minimaal 80%. Bij alle andere situaties dient men een poeder tegellijm, type webercol project, webercol snel of webercol LC 220 (grijs of wit) toe te passen. Ook hier dient een lijmcontactvlak van minimaal 80% te worden aangehouden.
De vertanding in de lijmkam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de tegellijm en is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van je tegelklus. Voldoende lijm, in de goede mengverhouding, zorgt er voor dat de vloertegel goed wordt gedragen en niet teveel “na zakt” door het gewicht van de tegel.
Als de tegellijm is uitgehard, is het tijd om te voegen. Er zijn verschillende voegmiddelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voegmiddel in poedervorm dat je moet aanmaken met water of kant-en-klaar voegmiddel. Een populair voegmiddel is de Ben Univoeg.
Ze is flexibel, waterbestendig én hecht sterk ook op zoutbelaste muren.
Het is een beetje afhankelijk onder welke hoek je de kam gebruikt maar de vuistregel is ruwweg kam delen door 3: 10 mm op chape geeft +- 3 mm. 6 mm op de tegel geeft +- 2 mm. Zo kom je aan ongeveer 5 mm.
Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.