De
Hoe betrouwbaar is een spiraal? Beide spiraaltjes zijn erg betrouwbaar. Van de duizend vrouwen met een hormoonspiraal worden twee vrouwen per jaar toch zwanger. Bij het koperspiraaltje wordt één op de duizend vrouwen alsnog zwanger.
Het koperspiraaltje geeft heel langzaam koper af. Het baarmoederslijmvlies verandert hierdoor. Een bevrucht eitje kan zich niet vastmaken aan je baarmoeder. De zaadcellen die je baarmoeder binnenkomen worden onvruchtbaar.
Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.
Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.
Indien je het spiraaltje wilt verwijderen maar geen kinderwens hebt, is het heel belangrijk dat je de week voorafgaande aan de verwijdering geen onbeschermde seks hebt.
Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena. De Mirena spiraal biedt maximaal 8 jaar en de Kyleena maximaal 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.
Spiraaltjes en seks
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak.
Sommige vrouwen komen aan omdat het spiraaltje extra progesteron in je bloedbaan brengt, een stofje dat zorgt voor een grotere eetlust. En meer honger betekent waarschijnlijk meer eten en dus meer kilootjes. Maar dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Het hormoonspiraal beschermt ook tegen sommige soa's.
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Gewichtstoename is geen bijwerking van koperspiraaltjes. Een koperspiraal bevat geen hormonen, dus het heeft geen directe invloed op de stofwisseling of eetlust, wat vaak geassocieerd wordt met gewichtsveranderingen.
De voordelen van de hormoonspiraal
Bij de vrouwen die wel hun menstruatie behouden is het bloedverlies minder. Daarnaast is een voordeel dat het spiraaltje werkzaam is voor vijf jaar. Ten opzichte van de pil kun je dit anticonceptiemiddel dus niet vergeten en je hoeft er niet aan te denken.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Een overgevoeligheid voor koper (zeer zeldzaam) Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) gedurende de afgelopen 12 maanden, met uitzondering van bacteriële vagina-ontsteking, (recidiverende) genitale herpesinfectie, hepatitis B en cytomegalovirusinfectie. Tumoren van de baarmoeder of baarmoederhals.
Hormoonvrij spiraal
Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. De T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland en geniet de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven.
Doordat het spiraaltje bepaalde zorgen wegneemt, kan seks ineens een stuk spontaner en losser worden. Stress zorgt er namelijk voor dat je sneller (onbewust) verkrampt tijdens de seks, waardoor het een stuk lastiger zal zijn om pijnloos te kunnen vrijen. Een positief effect van een spiraal op seks dus.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, is het raadzaam om een paar dagen te wachten voordat je weer tampons gaat gebruiken. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan het spiraaltje. Je kunt deze tijd alternatieven zoals maandverband of menstruatieondergoed overwegen, dit zijn opties die altijd veilig zijn.
doet het pijn? Het plaatsen van een spiraal is niet gevoelloos.Het passeren van de baarmoedermond, geeft een weeig gevoel dat veel vrouwen als onaangenaam ervaren. Soms worden ze er ook misselijk en duizelig van.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Het gevoel is niet te vergelijken met het plaatsen van een spiraal. Na het verwijderen van een spiraal kun je die dag enkele druppels bloed verliezen. Heb je heviger bloedverlies of houdt het langer aan, neem dan contact op met de huisarts. Al kun je de draadjes voelen, je spiraal zelf verwijderen is geen goed idee.