Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks.
De meeste warme maaltijden bevatten groenten, vlees, vis, granen en/of peulvruchten. Deze leveren je lichaam goede voedingsstoffen en dragen zo bij aan een gezond eetpatroon. Een warme maaltijd bevat ook minder suikers dan een gemiddelde Nederlandse lunch, waarbij zoet beleg ook nog steeds hoog scoort.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
Voor je gezondheid is het dus niet noodzakelijk om drie maaltijden per dag te eten of zeer regelmatig te eten. Het lijkt er vooral om te gaan dat je gezonde eetgewoonten hebt en aan de aanbevolen kilocalorieën komt. Heb je een gezond gewicht, dan ligt deze aanbeveling voor mannen op 2.500 en voor vrouwen op 2.000.
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
In Frankrijk eet men, behalve in Parijs, zijn diner (de warme maaltijd) gewoonlijk rond het middaguur. Ook in bepaalde regio's van België, Zwitserland en Québec wordt dîner nog steeds gebruikt om het middagmaal aan te duiden, het avondmaal wordt daar souper genoemd.
Beter voor je spijsvertering
Dat warm ontbijten beter zou zijn voor je spijsvertering is niet helemaal onterecht. Volgens de diëtiste klopt het dat warm eten een thermisch effect heeft en het energieverbruik van het lichaam kan verhogen.
Lopen, fietsen of oefeningen op de crosstrainer zijn prima om buikvet te doen verdwijnen. Een volgehouden inspanning van een halfuur tot een uur is noodzakelijk. Voor wie ook nog werk wil maken van een strakke buik, is het niet voldoende een aantal kilootjes te minderen.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.