Kortom, als je voornamelijk op zoek bent naar een magnetron met extra ovenfuncties, dan is een combi-magnetron de beste keuze. Als je echter voornamelijk op zoek bent naar een oven met extra magnetronfuncties, dan is een combi-oven de beste keuze.
Het grootste nadeel van een combi-oven in vergelijking met een combimagnetron is het hogere prijskaartje. Voor het geld dat je kwijt bent aan een instapmodel combi-oven kun je vaak een heel uitgebreide combimagnetron kopen.
Een combimagnetron is een goede optie als je weinig ruimte hebt in je inbouwkeuken. Het bereiden van ovenschotels kan wel in een combimagnetron, maar je zult wel rekening moeten houden met de ovenschaal en de bereidingstijd.
Een combi oven is meestal een heteluchtoven met een magnetronfunctie. In een combi-oven kun je naast alle ovenfuncties voor bakken en braden, ook gerechten ontdooien en opwarmen. De magnetron- en ovenfunctie kunnen tijdens het bakken gecombineerd worden, waardoor het gerecht sneller klaar is en je energie bespaart.
Als het bakken zich bij jou beperkt tot de croissantjes op de zondagochtend en de diepvriespizza op vrijdagavond, dan kan een combimagnetron een interessante keuze zijn. De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken.
Kortom, als je voornamelijk op zoek bent naar een magnetron met extra ovenfuncties, dan is een combi-magnetron de beste keuze. Als je echter voornamelijk op zoek bent naar een oven met extra magnetronfuncties, dan is een combi-oven de beste keuze.
Wanneer je bijvoorbeeld broodjes afbakt in je combi magnetron en enkel de heteluchtfunctie wil gebruiken, dan volstaat het om de broodjes in de oven te leggen en de ovendeur gewoon te sluiten. Je moet dus NIET op de START knop drukken!
Combimagnetrons kun je niet alleen als magnetron, maar ook als oven gebruiken. Als je nog geen oven hebt en de ovenfunctie niet zo vaak gaat gebruiken, is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze. Kies dan een combimagnetron met heteluchtfunctie: die is zuiniger dan een combimagnetron zonder hete lucht.
Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Wanneer je kiest voor één oven is er een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza's. Er bestaan ook merken die meer dan 2 ovens. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een fornuis met oven.
Zo lang gaat een combimagnetron mee
Gemiddeld kun je rekenen op een investering van zo'n tien jaar voor een combimagnetron.
Ik heb een combi magnetron gehad, en daarmee wekelijks een pizza gebakken. Ik stelde hem dan in op de gewenste temp en dan ging ie wel voorverwarmen. Je zag de temp oplopen op het display en als ie op temp was ging ie piepen. Dan de pizza er in en een tijd instellen en klaar!
Daarom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een combi magnetron of combi-oven. Maar wat is het verschil tussen deze apparaten? Wanneer gemak en snelheid voor jou belangrijk zijn is de combimagnetron het ideale apparaat. Je bespaart hiermee bijvoorbeeld de tijd die een oven nodig heeft om op te warmen.
Gebruik geen metalen rooster en/of bakplaten tijdens de magnetronfunctie. Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De zijrekken hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden.
Gemiddeld verbruikt een oven ongeveer 1 tot 2 kWh per per uur. Hierbij gaan we uit van een oven met A+ energielabel. Gemiddeld kunnen we spreken van een verbruik van 1,2 kWh per uur.
Ovens zijn typisch apparaten met meer dan 2000 watt aan vermogen. Het komt weinig voor dat een oven minder watt heeft. Je moet een aparte groep maken omdat anders de stoppen door kunnen slaan als je verschillende apparaten tegelijkertijd aan hebt staan in de keuken.
In een heteluchtoven kun je gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd klaarmaken. De lucht die er in circuleert is namelijk zo krachtig dat dat kan.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle elektrische ovens behoren tot deze categorie.
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Voor het verwarmen van kleine porties is de magnetron zuiniger dan het fornuis of de oven. Zet eten niet direct uit de koelkast of diepvries in de oven, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen. Voorverwarmen is meestal niet nodig, wel moet je de baktijd dan iets verlengen.
Kosten oven plaatsen
De prijs voor het inhuren van een erkende elektricien om bedrading, stopcontacten en extra circuits te installeren, ligt tussen € 59 en €75 per uur , exclusief materialen. De meeste huiseigenaren besteden gemiddeld ongeveer € 2.000 voor het apparaat en de installatie.
"Een elektrische oven verbruikt gemiddeld 54 kWh per jaar, dat komt neer op zo'n 30 euro bij een stroomprijs van 0,60 cent", vertelt Joanneke de Jongh van adviesbureau Milieu Centraal. Een oven kan afhankelijk van het type verschillende standen hebben.
Combi oven (convectie/hete lucht)
Dit type oven is zeer geschikt voor het bakken van broden.
De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.