Op je rug slapen Slaap jij op je rug en vraag je je af of dat de juiste slaappositie is? Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is.
Goeie houding: op je rug slapen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een minderheid van de bevolking op zijn rug slaapt, terwijl het wel de goeie houding is. Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Niet in de laatste plaats op je hartgezondheid. Er zijn diverse wetenschappelijke studies die erop lijken te wijzen dat mensen die op hun hart moeten letten maar beter op hun rechterzij kunnen slapen.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Op je rug slapen is een goede positie omdat je hoofd, nek en rug in een neutrale positie liggen; daardoor voorkom je hoofdpijn en nekklachten. Buikslapers hebben het meeste baat bij een plat kussen.Deze slaaphouding is eigenlijk niet ideaal omdat de nek en ruggenwervels niet kunnen ontspannen.
Slapen met een kussen tussen de benen kan ook helpen de bloedcirculatie in de onderste ledematen te verbeteren. Het helpt inderdaad om de compressie van bloedvaten te voorkomen en bevordert een betere oxygenatie van de weefsels.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen.
Slapen op de linkerzij biedt verlichting aan mensen die last hebben van nachtelijk brandend maagzuur. “Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC die vandaag promoveert.
Op je linker- of rechterzij slapen? Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Volgens experts is slapen op je rug over het algemeen de beste slaaphouding, omdat je in deze houding je wervels het minst belast en dus het meest ontspannen ligt.
Als je wakker wilt worden met de best mogelijke energieniveaus, ondersteund door de magnetische velden van de aarde en de juiste uitlijning van je leefruimte, kun je het beste slapen met je hoofd naar het oosten of slapen met je hoofd naar het zuiden.
Sport of beweeg overdag of vroeg in de avond. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, thee of iets anders met cafeïne. Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille.
Een kwalitatief goed hoofdkussen laat de nek- en schouderspieren volledig ontspannen en bevordert het slapen. Belangrijk bij snurken is dat de snurker niet op zijn/haar rug slaapt. Zij-slapen is beter tegen het snurken en om op je zij te slapen heb je een hoger kussen nodig.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Leg liever geen kussen onder uw knie, omdat uw knie dan gebogen ligt. Op geleide van de pijn en de wondgenezing, mag u het buigen van de knie ook gaan oefenen. informatie over uw behandeltraject, waaronder oefeningen. Hierna vindt u een aantal oefeningen die u in de eerste fase van uw revalidatie mag doen.