-Mannetjes zijn vaak wat rustiger, maar het nadeel daar van is dat ze vaak in het verblijf ook minder actief zijn waar door je ze minder ziet. Vrouwtjes zijn vaak actiever wat als voordeel heeft dat ze vaak ook meer te zien zijn dan mannen. Op de hand merk ik niet zo perse verschil tussen man en vrouw.
De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Ook de andere dwerghamsters kunnen het beste in hun eentje gehouden worden, omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
Als je een Russische Dwerghamster wilt houden als huisdier en je moet kiezen tussen een vrouwtje of een mannetje maakt het in principe niet uit voor welk geslacht je kiest er zit bijna geen verschil in.
De meeste hamstersoorten zijn solitair. De dieren zijn erg agressief tegenover soortgenoten. Een hamster hou je dus liefst alleen in een kooi. Dat geldt zeker voor de goudhamster en de Chinese dwerghamster.
Goudhamsters zijn vaak vriendelijke dieren wanneer ze handtam zijn, en het is een geliefde hamstersoort omdat ze een vrij sterke band met hun eigenaren ontwikkelen. Goudhamsters zijn de grootste en een van de meest populaire hamsters die als huisdier worden gehouden.
De Syrische hamster is een leuk huisdier! Dit ras is goed tam te maken en houdt van aandacht en knuffelen.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken! De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort en wordt gemiddeld maar 5-7 cm lang en weegt 30-40 gram.
De Russische dwerghamster die zorgt voor overpopulatie en infectieziektes? Deze kleine huisdieren worden vanaf 2024 verbannen omdat ze een 'gevaar zijn voor de mens' De Russische dwerghamster mag vanaf 1 januari 2024 niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland.
Bij de Syrische hamster is dit ongeveer zestien dagen, bij de Campbelli dwerghamster rond de achttien dagen, bij de Russische dwerghamster negentien dagen en bij de Roborovski- en de Chinese dwerghamster zo'n eenentwintig dagen.
Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster! Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas! Pas op met extraatjes, deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maar niet noodzakelijk.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Het is belangrijk om je hamster regelmatig op te pakken en te aaien. Dit om het diertje zo tam mogelijk te maken. Wanneer een hamster bang is of pijn heeft dan zal hij proberen te bijten. Let er op dat je kleine kinderen niet zomaar een hamster laat oppakken.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024. "Onbegrijpelijk", vindt Betty Hagebeek die zes servalkatten heeft en ze ook fokt. Jarenlang onderzocht een groep onafhankelijke experts namens het kabinet 300 zoogdieren.
Maandelijks moet je rekenen op 10 à 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Als het dier ziek wordt, kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen. Wat heeft een hamster nodig? Hamsters hebben een ruime kooi nodig met veel verstopplekjes, speelgoed en verschillende niveaus.
Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.
Hamsters geven de voorkeur aan een plaats waar de temperatuur constant is. Deze plaatsen bevatten vaak schadelijke stoffen en stof. Ook schommelt hier de temperatuur meestal sterk. Als u de hamsterkooi niet op de grond kunt zetten, zoek dan een plek met een stabiele ondergrond zodat de kooi niet kan vallen.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Zo zijn hamsters niet de beste huisdieren voor een gezin met kleine kinderen. Hamsters zijn namelijk vooral 's avonds en 's nachts actief, en willen overdag liever niet gestoord worden. Daarbij zijn hamsters kleine, tere dieren en daardoor niet geschikt voor veelvuldig (en vaak hardhandig) geknuffel van kinderen.
Net als andere huisdieren kunnen ook hamsters ziek worden en hebben dan de zorg van een dierenarts nodig. Dit kan duur zijn, en het is daarom aan te raden om voordat u besluit een hamster als huisdier te nemen na te gaan of u financieel in staat bent voor het dier te laten zorgen wanneer het ziek wordt.
Wordt de dwerghamster verboden in Nederland?!
Vanaf 1 januari 2024 mogen Russische dwerghamsters, Roborovski dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters niet meer gefokt, verkocht of gehouden worden in Nederland.
De enige manier waarop hamsters zich kunnen verdedigen en u kunnen laten weten ergens mee te stoppen, is door te bijten. Straf uw hamster dus niet als hij u bijt, maar probeer te begrijpen waarom hij u heeft gebeten. Lees voor meer informatie het hoofdstuk 'Mijn hamster bijt'.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...