Wat betreft voedingswaarde doen rozijnen en krenten niet voor elkaar onder. Beide zijn rijk aan natuurlijke suikers en vezels, evenals vitaminen en mineralen, ondanks hun compacte formaat. Het enige nadeel is dat vitamine C en K tijdens het droogproces deels verloren gaan.
Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen.Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby.
Krenten worden specifiek gemaakt van de Griekse druif Korinthe, een klein druivenras. Rozijnen worden gemaakt van grotere druivensoorten. Dit is ook terug te zien in de prijs: krenten zijn duurder dan rozijnen, juist omdat die specifieke druif schaarser is.
In rozijnen zitten de vitamines B en C en allerlei polyfenolen. Dit zijn plantenstoffen die een beschermende werking hebben op je hart en bloedvaten. Ze dragen dus bij aan het voorkomen van een hartinfarct, beroertes en aderverkalking.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide. Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.
Olie. Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt.
Krenten bevatten gemiddeld per 100 gram tussen de 5-7 gram vezels, aanzienlijk veel meer dan rozijnen dus. De blanke rozijnen zijn het laagst in vezels., deze bevatten gemiddeld maar zo'n 2 gram /100 gram, enorm verschil! Rozijnen bevatten wat beetjes aan vitaminen, voornamelijk B vitaminen.
De 14 categorieën voor gezonde snacks / tussendoortjes zijn: Groente, fruit, noten, zaden/pitten, superfoods, donkere chocolade, vis en vlees, ei, soep, eiwitshake, gezonde repen, gedroogd fruit, crackers en rijstwafels en water met een smaakje.
Een krentenbol bevat minder calorieën dan de gemiddelde tussendoortjes, maar bevat wel relatief veel suikers. Een krentenbol is dus niet zo gezond als bijvoorbeeld een mueslibol, maar ze kunnen prima als tussendoortje genuttigd worden.
Blauwe rozijnen worden gemaakt door de druiven te plukken en te drogen. Hierdoor krimpt de druif en krijgt het zijn donkere kleur. De gele rozijnen worden na het plukken gedrenkt in 'potas', een mengsel van zouten. Hierdoor behoudt de druif zijn lichte kleur.
Lang geleden hadden alle druiven zaden
Vroeger hadden alle druiven pitten. Vanwege de korte houdbaarheid werden ze vooral verwerkt tot rozijnen. Hiervoor moesten de pitjes worden verwijderd.
Rozijnen die in Nederlandse supermarkten te koop zijn, bevatten bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch donderdag. Het gaat om rozijnen die worden verkocht bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
In plaats van rozijnen kun je ook andere gedroogde (zuid)vruchten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde cranberry's, krenten of stukjes gedroogde abrikoos. Het is ook erg lekker om wat sinaasappel- of citroenrasp door het koekjesdeeg te mengen.
Gezondheidsvoordelen. Dankzij hun rijk voedingsstoffenpalet hebben rozijnen bepaalde gezondheidseffecten: Onderzoek toont aan dat je door rozijnen te eten, minder risico loopt op hart- en vaatziekten. De vezels in rozijnen verlagen namelijk het LDL-cholesterol, wat de druk op je hart vermindert.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
De berehap is de ongezondste snack
Die is het zwaarst, zo'n 150 gram, terwijl de andere snacks ongeveer de helft wegen', aldus Brouwer. Je krijgt dus veel meer calorieën binnen.
Rozijnen met mate eten
Daarnaast zitten er veel suikers in, namelijk 64 gram suiker per 100 gram rozijnen. Toch wil dit niet zeggen dat rozijnen ongezond zijn.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
De krent is een gedroogde en pitloze druif. Krenten zijn afkomstig van een klein druivenras dat kleine vruchten produceert. Dit druivenras heet Vitis viniera Korinthiaka, vernoemd naar de Griekse havenplaats Korinthe.
Rozijnen zijn niet meer dan gedroogde druiven, en daarvan is geweten dat ze rijk zijn aan suikers en calorieën. Overdrijf je niet met het eten van rozijnen, dan zijn rozijnen gezond, zelfs even gezond als alle andere soorten fruit.
Waarom zou je ze rozijnen wellen? Omdat rozijnen een stuk zachter en sappiger worden als je het even doet. Wel zo lekker in couscousgerechten, appeltaart, desserts of andere recepten. Als je ze zo uit de hand eet, hoeft het natuurlijk niet.
Biologische rozijnen positieve uitzondering
Turkse rozijnen zijn het sterkst vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.