Over het algemeen is jonge kaas gezonder dan oude kaas. Hoewel jonge kaas minder eiwitten bevat dan oude kaas, heeft het minder zout, minder vet en iets minder calorieën.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Het vetgehalte van een kaas wordt berekend per hoeveelheid droge stof. Oude kazen rijpen langer, waardoor er minder vocht in de kaas overblijft. Dat is slecht nieuws voor oude kaas-fans, want daardoor bestaat oude kaas uit meer 'droge stof'. En dus hebben de oudjes (relatief) meer vet, dan de jonge kazen.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Alle soorten mozzarellakaas worden beschouwd als zachte kazen en worden niet erg lang gerijpt, als ze al gerijpt zijn . U kunt doorgaans verschillende soorten vinden bij uw plaatselijke supermarkt, maar voor meer variatie kunt u een kaasboer of een Italiaanse speciaalzaak overwegen als u er een in de buurt hebt.
30+ kaas betekent dat de kaas 30% vet bevat in de droge stof. Dit betekent dat de vetgehalte berekend is op de droge massa van de kaas, zonder het watergehalte mee te rekenen. 30+ kaas is dus minder vet dan 48+ kaas, wat betekent dat het een gezondere optie kan zijn voor diegenen die op hun vetinname letten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Lang gerijpte kazen bevatten een reeks nuttige bacteriën die ons darmmicrobioom versterken, de immuniteit tegen infecties helpen en bijdragen aan een "algehele goede gezondheid" . (De voordelen zijn natuurlijk groter als die kaas van rauwe melk is gemaakt).
Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit. Koop niet teveel hartige snacks. Koop niet teveel soepen en sauzen.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
De schimmel in blauwe kaas bevat stoffen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan blauwe kaas mogelijk bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.
Cheddar – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Feta – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Zie hieronder. Parmezaanse kaas – Men moet zes uur wachten na kaas die is gerijpt, zelfs als deze gesmolten is.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Sommige kazen zoals burrata, mascarpone, feta en mozzarella zijn helemaal niet bedoeld om lang te rijpen. Deze kazen zijn doorgaans vochtigere varianten met een andere set microben en bacteriën. Ze laten rijpen zou ze alleen maar hun vorm en smaak ontnemen.
Hoewel er theorieën bestaan over kaas die een schadelijk effect hebben op de bloeddruk en het bloedlipidenprofiel , gebaseerd op het hoge natrium- en verzadigd vetgehalte, blijkt uit matig bewijsmateriaal dat kaasconsumptie het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. Er is mogelijk zelfs sprake van een beschermende associatie met ...
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, dan kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.