Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Soja is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen met die eigenschap. Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.
Qua voedingswaarde heeft havermelk een beetje een voorsprong op andere plantaardige melksoorten, dankzij de hogere vezel- en behoorlijke eiwitinhoud. Het is misschien geen eiwitkampioen zoals sojamelk, maar het houdt zeker stand. En die vezel is goed nieuws voor je darmgezondheid. In de keuken schittert havermelk echt.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Voor een volwaardige melkvervanger komt sojamelk het dichtst in de buurt. Dit komt door het eiwitgehalte en de aanwezigheid van alle essentiële aminozuren. Maar ben je op zoek naar een optie met weinig calorieën, dan is amandelmelk een goede keuze.
Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik. “Het is dus niet goed voor je darmgezondheid. Daarnaast kunnen anti-nutriënten voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en huidklachten zorgen.”
Er zijn een aantal geweldige voordelen verbonden aan het kiezen van een plantaardige drank, en Alpro Oat is daarop geen uitzondering. Om te beginnen is het volledig zuivel- en lactosevrij, dus geschikt voor veganisten en mensen met lactose- en zuivelintoleranties. Alpro Oat is rijk aan vezels, wat een belangrijk onderdeel is van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Als je wilt afvallen met havermelk kun je deze beter laten staan. Vooral aan havermelk met smaakjes (zoals aardbei, chocolade of banaan) wordt vaak enorm veel suiker toegevoegd. Als je wilt afvallen met havermelk kun je het beste kiezen voor een ongezoete variant. Wel is het zo dat havermelk van nature suikers bevat.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Melk en melkvervangers bevatten verschillende hoeveelheden calorieën en voedingsstoffen zoals eiwitten en vet. Koemelk en sojamelk bevatten doorgaans de meeste eiwitten.
Ze hebben qua voedingswaarde voordelen ten opzichte van halfvolle koemelk.Ze bevatten bijna evenveel eiwitten, minder verzadigde vetten (de "slechte" vetten) en meer vezels. Wil je gewone melk vervangen door sojadrink, kies dan wel voor een verrijkt product zonder toegevoegde suikers.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Dat ligt eraan. Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram zit en er voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf. Net als andere peulvruchten verlaagt soja-eiwit het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.
Havermelk heeft een neutrale smaak, maar amandelmelk laat volgens Alsema juist een sterke indruk achter. "Ik vind dat het de smaak van de koffie altijd heel bitter maakt. Amandelmelk is wel goed om te schuimen, maar een koffie met veel melk zou ik hier niet mee maken.
Na opening, gekoeld bewaren en binnen 5 dagen gebruiken. Niet invriezen. Alpro is een Europees bedrijf gevestigd in Gent, België dat biologische en niet-biologische, niet-genetisch gemodificeerde, plantaardige producten op de markt brengt, zoals voedingsmiddelen en dranken gemaakt van soja, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, rijst, haver of kokosnoot.
Hele haver staat bekend als een nutritioneel dichte ontbijtkeuze, en het nutritionele profiel van havermelk is niet minder krachtig . Er is geen afname in vitamine- of mineraalinname wanneer u koemelk vervangt door havermelk, aangezien de meeste pakken commerciële havermelk verrijkt zijn met vitamine A, D, B2 en B12.
Het Alpro soya-assortiment is niet alleen lekker en voedzaam, maar kan ook helpen bij het letten op hun gewicht . Alpro soya Light is een alternatief voor melk dat slechts 1,2% vet bevat en minder calorieën bevat dan magere melk.
Havermelk is geen dikmaker
Hoewel havermelk minder calorieën en vet bevat dan volle koemelk, kan het suikergehalte in sommige gezoete of gearomatiseerde versies behoorlijk oplopen, wat bijdraagt aan extra calorieën. Alleen gezoete havermelk soorten zijn dikmakers, de versies zonder suiker niet.
Een van de grootste en belangrijkste verschillen tussen de voedingswaarde van havermelk en koemelk is het voedingsprofiel. Havermelk levert minder voedingsstoffen dan koemelk , en de meeste voedingsstoffen die het levert zijn versterkt. Dat betekent dat ze tijdens de productie worden toegevoegd, in plaats van dat ze van nature voorkomen.
Ook hier is een duidelijke winnaar: de Oatly Bio variant! Met 36 calorieën per 100 ml, bestaande uit slechts 3 ingrediënten (water, haver en zout) en 10% haver is dit de puurste variant.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Soorten plantaardige melk
Sojamelk: Eiwitrijk, verlaagd LDL-cholesterol, en vaak verrijkt met B12. Amandelmelk: Licht verteerbaar en rijk aan antioxidanten, maar de teelt verbruikt veel water. Havermelk: Vezelrijk en goed voor de spijsvertering, ideaal voor lattes en cappuccino's.