Jazeker, je kunt heel goed voor plantaardige melk kiezen als je cappuccino of lattes wil maken.Kies dan wel voor sojamelk of de baristavariant van havermelk. In deze plantaardige melksoorten zitten genoeg eiwitten en vet om lekker te schuimen.
Deze opschuimer is ook geschikt voor special hiervoor bedoelde plantaardige melk, zoals soja- of havermelk. Wat voor melk je ook gebruikt, binnen 90 seconden heb je mooi stevig melkschuim.
Het korte antwoord is ja, je kunt havermelk opschuimen voor lattes en andere koffiehuisdrankjes met een standaard melkopschuimer . Havermelk is in feite een geweldig alternatief voor koemelk omdat het je dezelfde romige "mondgevoel" en rijke smaak geeft.
Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is.
Speciaal voor koffiemachines met verse melk
Overweeg dan Naarmann havermelk, waarmee je een heerlijke plantaardige cappuccino bereidt! Deze havermelk laat zich perfect opschuimen tot een vol melkschuim voor cappuccino's.
Je kunt magere, halfvolle of volle melk, biologische, lactosevrije en notenmelk gebruiken om een geweldig schuim te krijgen. Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor gemakkelijk opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk over het algemeen het beste type melk om op te schuimen.
Je kunt het verwarmen, blenden, opschuimen , smaakstoffen of zoetstoffen toevoegen en er eigenlijk alles mee doen wat je wilt, net zoals je zou doen met kant-en-klare zuivelvrije creamers, en het wordt niet slijmerig! De truc is om enzymen te gebruiken om de haverzetmelen om te zetten in suikers, maar maak je geen zorgen.
Tik alle bellen uit de melk door de bodem van je melkkan een aantal keer op je werkblad te kloppen en wals de kan om het schuim en de melk met elkaar te vermengen. Merk je nu dat je teveel melkschuim hebt, schenk dit dan eerst een beetje weg voordat je het melkschuim inschenkt.
Kun je plantaardige melk opschuimen? Jazeker, je kunt heel goed voor plantaardige melk kiezen als je cappuccino of lattes wil maken. Kies dan wel voor sojamelk of de baristavariant van havermelk. In deze plantaardige melksoorten zitten genoeg eiwitten en vet om lekker te schuimen.
Havermelk en kokosmelk lijken op elkaar, omdat ze allebei weinig proteïne bevatten. Dit zorgt voor een probleem omdat ze een langere stoomtijd nodig hebben om microschuim te vormen, maar ze werken bij temperaturen rond de 149 graden Fahrenheit , dus ze kunnen worden gebruikt.
De melkopschuimer warmt niet meer
Dan zou een laagje kalk op de voeler en het verwarmingselement de boosdoener kunnen zijn, omdat de warmte niet meer optimaal doorgegeven wordt. Een goede schoonmaak- en eventuele ontkalkingsbeurt zijn nodig om de onderdelen weer goed te laten werken.
Wat betreft zuivelvrije alternatieven, soja-, amandel- en havermelk kunnen ook in een schuimer worden gebruikt . Voor het beste melkschuim gebruikt u gekoelde melk.
Welke melkopschuimer voor havermelk? De Philips Senseo CA6500/60 en de KitchenBrothers Elektrische Melkopschuimer werken volgens gebruikers goed met barista havermelk. De Philips Senseo is de nummer één in onze lijst en is iets duurder dan de KitchenBrothers Elektrische melkopschuimer.
Oatly havermelk
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Om havermelk te maken die kan stomen en uitrekken tot een Instagrammable schuim, en om ze te vermijden zonder dat de prijzen in de winkel stijgen, doe je wat Oatly doet en voeg je een neutrale olie toe aan je zelfgemaakte havermelk. Hoewel Oatly koolzaad- of canola-olie gebruikt, kun je elke neutrale olie gebruiken die je bij de hand hebt.
Tegenwoordig is havermelk (mits je Oatly of een andere 'barista' variant kiest) een van de beste plantaardige melksoorten om op te schuimen. Kies in het geval van havermelk wel voor een elektrische melkopschuimer. Doe je 't handmatig dan kan het zijn dat je er teveel lucht bijpompt, wat resulteert in een waterige melk.
Bij de productie van onze Barista haverdrank voegen we wat extra enzymen toe om de structuur van de eiwitten te veranderen en het beter te laten presteren in warme dranken. Deze enzymen breken de eiwitketens een beetje af, waardoor de hoeveelheid schuim die ze kunnen creëren bij stomen of gebruik in een melkopschuimer voor thuisgebruik toeneemt .
Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk.
Zodra u een geschikte koffiemelk hebt gekozen, kunt u deze op dezelfde manier als gewone melk aan de melkopschuimer toevoegen . Giet gewoon de gewenste hoeveelheid melk in de melkopschuimer en zet hem aan om het opschuimproces te starten.
Cashewnotenmelk: Cashewnotenmelk heeft een romige textuur en schuimt redelijk goed , waardoor het schuim wat dikker en voller is.
Alle soorten melk kunnen schuim produceren, ongeacht hun vetgehalte . Het is niet zozeer de hoeveelheid als wel de kwaliteit van het schuim die sterk zal verschillen van het ene type melk tot het andere.
Voor de meest fluweelzachte, rijke cappuccino, gebruik je volle melk . Je kunt magere melk gebruiken, maar dan wel ten koste van de gladheid. Schuim van magere melk is licht en meringue-achtig, en lost snel op.
Het antwoord is ja, absoluut , en waarschijnlijk veel meer dan u denkt (tenzij u een barista bent; in dat geval kunt u doorgaan naar het volgende gedeelte).