Slaap je op een zacht matras, dan is een wat stevigere kussen aan te raden, terwijl bij een harder matras een zachter kussen geschikt is. Let wel op wat je slaaphouding is (zie Tip 2). Het is belangrijk dat je nek- en rugwervels de hele nacht recht liggen.
Onderzoek toont aan dat latex kussens de slaapkwaliteit en het comfort het meest verhogen. Het kussen biedt zowel een goede ondersteuning als een hoog comfort. Het dons zorgt voor een uitstekende vochtopname. Een natuurlatex kussen behoud de oorspronkelijke vorm veel langer dan bijvoorbeeld een veren kussen.
De invloed van jouw hoofdkussen op nekklachten
Jouw hoofd en nekwervels hebben baat bij de juiste ondersteuning, zodat er geen onnodige spanning komt te staan op jouw nek. Een te hard of te zacht kussen zorgt in beide gevallen niet voor de juiste ondersteuning, waardoor er spanning op jouw nekwervels komt te staan.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Ben jij een zijslaper, dan raden we je een hoog kussen aan bij nekklachten. Het kussen moet je namelijk op een manier ondersteunen dat je bovenste ruggenwervels, ook bekend als halswervels, op een horizontale lijn liggen. Een handige tip is om je schouderbreedte te gebruiken als meetpunt.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Het is aangeraden om je kussen elke 2 à 4 jaar te vervangen. Zo ben je zeker dat je kussen je nog voldoende ondersteuning biedt, schoon is en vrij van allergenen is.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
De standaard. Een hotelbed is dan ook standaard opgemaakt met twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels, aangevuld met twee lichaams- of leeskussens. Lekker, horen we je denken, maar er is meer. Hotelkussens zijn sowieso anders dan de kussens die de meeste mensen thuis op bed hebben liggen.
Het woord 'gezondheidskussen' is een veel gebruikte term voor hoofdkussens die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid gedurende de nachtrust. Je kunt hierbij denken aan een anti allergie kussen, maar bijvoorbeeld ook een hoofdkussen ter vermindering van nek- of schouderklachten.
Denk dan aan een goed ventilerend kussen, zoals kapok, natuurlatex of watergel. Dit voorkomt onrustig slapen door een te warm hoofd. Het voordeel van natuurlatex of watergel is ook nog eens een constante ondersteuning wat helpt bij nek- en rugklachten.
Je hoofd mag niet naar boven of beneden geknikt liggen ten opzichte van je wervelkolom. Hoe breder je schouders, hoe dikker je kussen moet zijn. Ben je een rugslaper, dan is het aangeraden een iets minder dik kussen te kiezen dat je hoofd niet teveel naar boven duwt.
Neem contact op met lokale opvangcentra, daklozenopvang (zoals Het Leger des Heils), of liefdadigheidsinstellingen en vraag of ze jouw oude beddengoed kunnen gebruiken. Op deze manier weet jij zeker dat jouw oude dekbed, kussen of matras terechtkomt bij mensen die het echt nodig hebben.
Door je kussen af en toe te wassen, ongeveer eens per twee maanden, kun je de levensduur van je kussen ook verlengen. Het wassen van het kussen zorgt voor een betere hygiëne. Wanneer je je kussen te lang niet wast kunnen er gele vlekken op komen die er niet of erg lastig uitgewassen kunnen worden.
Neutrale wervelkolomuitlijning: Slapen zonder hoofdkussen kan helpen bij het behouden van een natuurlijke en neutrale uitlijning van de wervelkolom. Het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd, de nek en de rug op één lijn liggen, wat kan helpen bij het verminderen van nek- en rugpijn.
Als zijslaper moet het kussen hoog genoeg zijn om de hoofd-schouderdriehoek in een rechte hoek te houden en om het buigen van nek en schouder te voorkomen. Buikslapers kunnen het beste op een zo laag mogelijk kussen worden geplaatst, anders buigt de nekwervelkolom snel naar achteren en ontstaat er nekpijn.
Een kussen van kapok is misschien wel het best vormbaar van alle kussens. Het is een 100% natuurlijke vulling en voelt stevig aan. Synthetisch: een synthetisch kussen (materiaal rechts) is doorgaans een voordelige keuze, aangezien ze vaak aantrekkelijk geprijsd zijn.
Het Hoofdkussen Emma Diamond is misschien wel het beste Emma kussen tot nu toe. Door een verkoelende technologie begin je iedere dag weer fris en vol energie. Het kussen is geheel aan te passen naar jouw slaapwensen door de uitneembare schuimlagen. Dit kussen is zeer geschikt voor alle slaaphoudingen.
Goede slaaphouding voorkomt nek- en schouderpijn
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen.
De beste slaaphouding voor nekpijn is meestal op de rug en slapen op je zij het beste alternatief. Probeer buikslaap te vermijden: dit kan druk uitoefenen op zenuwen die in je nek beginnen, wat leidt tot verdere nekpijn of radiculopathie (pijn die uitstraalt van het ruggenmerg naar de armen of benen).
Vaak gaan schouder- en nekklachten vanzelf over. Meestal helpt voldoende rust en met mate blijven bewegen voldoende. Maar als de klachten steeds erger worden of na een week niet afnemen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut.