Het verschil tussen beide is dus dat een deodorant zweet wel doorlaat maar niet de geur van het zweet maskeert om het zo maar te zeggen.Een anti-transpirant laat zweet niet door en daarom ga je ook niet ruiken. Beide opties zijn trouwens niet schadelijk voor de huid, het is maar net waar jij je prettig bij voelt.
Zowel deodorants als anti-transpiranten beloven redding. Maar wat is eigenlijk het verschil en welk product past bij wie? Het antwoord is kort: deodorants verminderen de geur en anti-transpiranten gaan zweet tegen.
Het grote verschil tussen een anti-transpirant en anti-perspirant is dat een anti-perspirant het zweten zelf tegengaat terwijl een anti-transpirant de zweetgeur vermindert. Anti-perspiranten zijn geschikt voor personen die het zweten willen verminderen.
Als je echt last hebt van overmatig zweten, is het beter om te kiezen voor een anti-transpirant. Dit type product moet, in tegenstelling tot de traditionele deodorant, 's avonds aangebracht worden omdat het enkele uren nodig heeft om in te werken. Bovendien moet het niet iedere dag aangebracht worden.
Een antiperspirant blokkeert langdurig de uitgangen van de zweetklieren en daarmee de productie van zweet. Een beetje een technisch verhaal, maar metaal zouten die toegevoegd zijn aan de antiperspirant reageren met het keratine in de huid waardoor er een propje ontstaat en het zweet tegengehouden wordt.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Odorex Extra Dry Lotion is langer werkzaam dan een reguliere deodorant, slecht 2-3 maal per week aanbrengen volstaat. Is dit product schadelijk voor mijn huid? Nee, Odorex is niet schadelijk voor de huid. De werking van het actieve bestanddeel van Odorex berust op het afsluiten van de zweetklieren onder de oksels.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Baxter of California Deodorant Stick. Baxter of California Deodorant Stick is bij mannen in 2021 een van de populairste deodorant sticks. De huidvriendelijke formule bevat geen alcohol of aluminium en geeft geen vlekken of verkleuring.
Fout 4: deo te vaak opspuiten of -smeren
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren.
Met een anti-transpirant kan je de aanmaak van zweet verminderen. Aluminiumzouten, de actieve bestanddelen in anti-transpiranten, lossen op in het vocht op je huidoppervlak. Hierdoor vormt het een gel die de zweetklier tijdelijk afdekt, zodat er minder zweet kan worden vrijgegeven.
Callewaert: 'Veel mensen hebben eigenlijk helemaal geen deo nodig, maar gebruiken het omdat het ons zo is opgelegd. Ik zou iedereen aanraden om eens een tijdje zonder deo te leven, zodat je microbioom zich kan herstellen en de bacteriën zelf hun werk kunnen doen.
Verder is het ook een hele fijne deodorant die de oksels lang fris houdt. De beste deodorant zonder aluminium: Ddze schattige kleine tube is gevuld met een volledige natuurlijke deodorant. Het is een vegan deodorant die geen alcohol en chemicaliën bevat. Een deodorant zonder aluminium dus.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
De eerste alarmerende berichten rond de vermeende schadelijke effecten van deodorants (om lichaamsgeurtjes te verdoezelen) en antiperspiranten (om overmatig zweten tegen te gaan) verschenen in 1999 op het internet.
Geen relatie gevonden. Er is veel onderzoek gedaan naar een relatie tussen deodorant en borstkanker. Onderzoek van zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute heeft geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is 6-7.