Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Gedroogd fruit kun je prima vervangen door een zelfde hoeveelheid van een andere gedroogde soort. Vaak is het een kwestie van smaak wat je lekker vindt. Van de vijgen-pecankoekjes kun je dus prima pruimen-pecankoekjes maken.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk. Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven.
Dadels en afvallen
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen.
De suikers in de vruchten van de vijgenboom hebben een heilzame laxerende werking. Actieve bestand. Suikers: dragen bij aan de voedingswaarde van vijgen. Vezels: deze onverteerbare stoffen hebben een aanzienlijk effect op de darmtransit.
Vijgen zijn voedzame vruchten met een uitstekende hoeveelheid vezels. De schil van de vijg bevat nog nét wat meer vezels dan het vruchtvlees. Wanneer een vijg goed vers is, is het dan ook zeker aan te raden om deze met schil te eten.
Vijgen eten
Je kunt gedroogde vijgen zo eten als gezond tussendoortje of in stukjes door een lekkere groene salade.
Gezonde kant
Dadels bevatten natuurlijk vezels en vitaminen, wat kan helpen bij darmklachten als constipatie, bijvoorbeeld. Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Hoog suikergehalte: Vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Een verse dadel bevat o.a. veel vezels, vitaminen en mineralen en een flink pakket aan antioxidanten. Verse dadels zijn jammer genoeg moeilijk verkrijgbaar. Die bevatten de meeste vezels en voedingswaarden en minder suikers dan gedroogde. En vooral die vezels in dadels zijn belangrijk voor je gezondheid.
Hoeveel dadels per dag? In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels.