Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Bulgur is ook gezond, omdat het 'eiwitrijk voedsel' is. Eiwit levert energie aan het lichaam en essentiële aminozuren (bouwstenen van het lichaam). Per 100 gram bevat bulgur maar liefst 9,5 gram eiwit. Daarnaast zorgt eiwit voor een verzadigd gevoel (=minder snacken).
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer. Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
Alhoewel je couscous en bulgur ongeveer hetzelfde kunt gebruiken zijn er wel verschillen: Couscous is zowel de naam van het product als van het gerecht. Oorspronkelijk komt het uit Marokko maar het wordt ook veel gegeten in Algerije en Tunesië.
Vitaminen en mineralen
Ook bij vitaminen wint quinoa het overtuigend van rijst en couscous. Zo bevat quinoa veel meer vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Omdat coucous is gemaakt van (durum)tarwe is het niet glutenvrij. Het is dan ook niet geschikt voor mensen die gluten niet goed kunnen verdragen.
Bulgur. Bulgur is een perfecte vervanger voor couscous en quinoa. Hij wordt gemaakt van tarwe, zit boordevol vezels en is laag in vet. De nootachtige smaak past prima bij salades, grillades en in tabouleh.
Ook wordt het al een 'Superfood' genoemd. Bulgur is gezonder dan (Turkse) witte rijst en is gemaakt van tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en dan grof gemalen. Bulgur bevat meer vezels dan quinoa, boekweit, haver en maïs.
Toegevoegd na 10 minuten: Zoals je ziet zijn ze allebei gezond en heeft couscous iets meer kcal om te verbranden. De pasta bevat weer meer vet en suikers máár wel meer vezels, werkt dus goed weg bij de darmen.
Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.