Bij een huid die droog is, is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is, kunt u een gewone lanette- of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid.
Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.
Cetomacrogolcrème of -zalf verzorgt de huid en voorkomt uitdroging en bijkomende jeuk. Bij een extreem droge huid kun je overigens beter een vette crème of -zalf gebruiken. Voorbeelden zijn vaseline-lanettecrème of vaseline-cetomacrogolcrème.
Dermatologen raden aan crème te smeren op natte en vochtige huiddelen (oksels, liezen of ontstoken eczeem), maar een zalf voor de droge huiddelen. Dit is omdat een zalf beter in de huid doordringt aangezien huid licht vettig is. Omgekeerd pakt een crème met relatief meer water beter op een vochtige huid dan een zalf.
Hallo Peter, mag de Cetomacrogol ook als dag en nachtcreme voor een droge huid gebruikt worden.
Cetomacrogolcrème met 50% vaseline voor de zeer droge huid
Is er sprake van een droge huid zonder al te veel schilfering of ruwe plekken dan volstaat de reguliere cetomacrogol- of lanettecrème. Bij een zeer droge huid is een crème met toegevoegd vaseline of een zalf een betere optie.
Vaseline-Cetomacrogol Crème FNA is een verzachtende en beschermende vette crème. Het bevat cetomacrogolwas, paraffine, propyleenglycol, vaseline en water. Een verzachtende en beschermende crème is te gebruiken bij een droge huid, bij eczeem, bij jeuk en bij psoriasis.
Een zalf is dus gemaakt op basis van olie. Daarom zal een zalf bijna niet in de huid trekken, maar zal deze eerder op de huid blijven liggen. De actieve ingrediënten krijgen zo de kans om optimaal hun werk te doen. Omdat een crème meestal op waterbasis is gemaakt, trekt een crème makkelijker in de huid dan een zalf.
Voorbeelden bij een niet al te droge huid zijn lanettecrème en cetomacrogolcrème. Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt.
Cetomacrogol verzorgt de huid en voorkomt uitdroging. Naast de bedoelde werking kunnen bijwerkingen optreden, zoals overgevoeligheidsreacties en irritatie van de huid. Deze bijwerkingen komen echter zelden voor (bij minder dan één op de honderd gebruikers).
10% toegevoegd vaseline legt een beschermende laag op de huid waardoor invloeden van buitenaf de huid niet kunnen binnendringen en vocht niet uit de huid kan ontsnappen. Deze vetcrème wordt onder andere toegepast bij huidaandoeningen zoals psoriasis, jeuk, eczeem of een droge huid.
Bij droge huid, eczeem, psoriasis en schimmelnagels. U merkt dat schilfers en branderige plekken binnen een paar dagen afnemen. Het kan wat langer duren voordat een schimmelnagel voldoende dun is. Crème of zalf met een sterkte tot 10%: breng het medicijn 2 tot 3 keer per dag dun aan.
Cetomacrogolcrème FNA. Cetomacrogolcrème FNA is geschikt voor de normale. Deze lichte crème houdt de huid soepel, hydrateert en voorkomt verdere uitdroging. De crème draagt bij aan de bescherming van de huid, waardoor de huid minder water afstaat en wordt gehydrateerd.
TCA 0,1% cetomacrogolzalf bevat per gram 1mg triamcinolanacetonide als werkzaam bestanddeel. Verder bevat de zalf cetomacrogolwas, propyleenglycol, isopropylmyristaat, vloeibare paraffine, witte vaseline en colloïdaal siliciumdioxide.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid.
Hoe lang kun je een crème gebruiken? Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.
Smeren, smeren, smeren
De beste behandeling bij een droge huid is jezelf insmeren met een zalf of vette crème. Een verzachtende en beschermende zalf is heel fijn voor je huid, bijvoorbeeld cetomacrogolzalf. Smeer vooral je schenen, dijen en bovenarmen goed in. Op die plekken is je huid vaak het droogst.
Cetomacrogolcrème met 20% vaseline draagt bij aan de bescherming van de huid, waardoor de huid minder water afstaat en wordt gehydrateerd. Cetomacrogolcrème met 20% vaseline is toepasbaar bij verschillende huidspecificaties zoals eczeem, psoriasis, ichthyosis of jeuk.
De toevoeging FNA betekent Formularium der Nederlandse Apothekers en dat houdt in dat het middel door elke apotheek en leverancier in dezelfde samenstelling wordt geleverd.