Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Boerenkool
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Beide groentes bevatten dus weinig calorieën en zitten vol goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. Maar toch is broccoli nét iets gezonder dat bloemkool, omdat het meer calcium, vezels en vitamine K bevat. Dan weet je dat ook weer.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Maar grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen ervoor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Normaal gebruik van bloemkool levert geen gezondheidsproblemen op.
Sulforafaan in bloemkool kan dat meehelpen voorkomen. Daarmee helpt het de maag en de spijsvertering in het algemeen. Bloemkool bevat relatief veel vezels wat zeer goed is voor een gezonde spijsvertering.
Moeilijk afbreekbaar. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Licht verteerbaar
De hoeveelheid vitamine C in een normale portie bloemkool is voldoende voor de dagelijkse behoefte. Bloemkool is niet alleen gezond, maar ook licht verteerbaar en … verbazend lekker. Geen wonder dat het een van de meest gegeten groente is bij ons.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bloemkool bevat glucosinolaten, thiocyanaten en allerlei enzymen die de lever helpen om potentieel giftige substanties te neutraliseren.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
grotendeels hun antikanker-eigenschappen wanneer ze gekookt worden. Wanneer de groenten gedurende 30 minuten gekookt werden, verloren ze het grootste deel van hun glucosinolaat (een stof die in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaaat dat beschermt tegen kanker).
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer.