Ibuprofen heeft een sterker effect dan aspirine en paracetamol, het voordeel hiervan is dat u heftigere pijnen kunt remmen, maar het gebruik van ibuprofen kent ook enkele nadelen.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Aspirine is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit wordt ook wel een NSAID genoemd. De werkzame stof van aspirine is acetylsalicylzuur. Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend.
Aspirine heeft ook bezwaren. Omdat het medicijn bloedplaatjes minder 'kleverig' maakt, kan er gemakkelijker een inwendige bloeding ontstaan. Vooral maag en darmen zijn daar gevoelig voor. Wie het middel dus dagelijks slikt en een verhoogde kans op bloedingen heeft, krijgt maagbescherming.
Ja, aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziektes
Huisartsen raden zo'n dagelijks aspirientje regelmatig aan. Sjors Konijn: 'Dagelijks preventief een aspirientje in een lage dosering slikken, is zinvol als je al een geschiedenis hebt van hart- en vaatzieken: denk aan een TIA, hartinfarct of angina pectoris.
Wie elke dag een lage dosis aspirine neemt om een eerste hartaanval of beroerte te voorkomen, kan daar beter voorzichtig mee zijn, zegt een onafhankelijke adviesraad van Amerikaanse artsen. Volwassenen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen volgens hen ernstige bijwerkingen krijgen.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Ibuprofen vs paracetamol: verschil paracetamol en ibuprofen
Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Ibuprofen en Diclofenac zijn dus effectieve ontstekingsremmende pijnstillers, die al korte termijn werken. Het advies is echter om ze niet te lang te blijven gebruiken. Bovendien kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen veroorzaken.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Er zijn aanwijzingen dat de pijnstiller ibuprofen de beschermende werking van aspirine bij hart- en vaatziekten kan onderdrukken.
Vaak voorkomende bijwerkingen van aspirine zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, braken en verstoorde spijsvertering. Deze klachten komen bij één op de tien gebruikers. Wondjes kunnen langer bloeden, doordat het middel de bloedstolling vermindert.
Hoe lang kunt u Aspirine 500 mg gebruiken? Gebruik Aspirine 500 mg niet langer dan 5 dagen zonder een arts te raadplegen.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Bij hoge doseringen werden slaperigheid, pijn op de borst, hartkloppingen, verminderd bewustzijn, aanvallen van bewusteloosheid met spiertrekkingen (convulsies, vooral bij kinderen), zwakte en duizeligheid, bloed in urine, het koud aanvoelen van het lichaam en ademhalingsproblemen gemeld.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Advies. Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
Deze pijnstiller werkt door het pijnsignaal dat aan de hersenen wordt doorgegeven te verhinderen. Ibuprofen heeft een sterker effect dan aspirine en paracetamol, het voordeel hiervan is dat u heftigere pijnen kunt remmen, maar het gebruik van ibuprofen kent ook enkele nadelen.
Antwoord van de apotheker
In deze doseringen werkt aspirine bloedverdunnend, in hogere dosering niet meer, maar werkt het pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Gewone aspirine tabletten die vrij verkrijgbaar zijn in apotheek en drogist bevatten 500 mg aspirine en werken niet als bloedverdunner.
Ongeveer de helft van de ingeslikte dosis Aspirine komt ook daadwerkelijk in het bloed terecht bij klassieke Aspirine (minder en minder voorspelbare procenten in het geval van de “met film omhulde” preparaten Aspirine). Aspirine blijft maar 15 tot 20 minuten in het bloedplasma.
Dosering aspirine bij pijn
Houd je altijd aan de dosering aspirine die de arts of apotheker vertelt. De gebruikelijke dosering is als volgt. Eén tot twee aspirines van 500 mg per keer. De maximale dosering is acht tabletten per dag (24 uur) die je in vier of meer keer moet innemen (maximaal 4 g per dag).