De implantaatplaatsing. Het plaatsen van een implantaat is in onze praktijk een veel uitgevoerde behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U voelt geen pijn tijdens de implantaatplaatsing.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Hoewel de klachten na het plaatsen van implantaten over het algemeen erg meevallen, kunt u de eerste dagen pijn en een zwelling ervaren. Deze verschijnselen nemen meestal na een week af. De pijn en zwelling zijn met rust, ijscompres en de voorgeschreven pijnstillers goed te onderdrukken.
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.
Hoelang dit duurt is afhankelijk van de kwaliteit van het kaakbot. Het kan zes weken tot een half jaar duren. In deze periode mag u de implantaten niet belasten. Dit betekent dat u gedurende één tot twee weken de (gedeeltelijke) gebitsprothese niet mag dragen.
Na het plaatsten
Ga geen hard voedsel afbijten.Ook uw prothese mag u twee weken niet dragen. Daarna mag u uw aangepaste prothese dragen voor de esthetiek echter niet met eten. U moet dus uw prothese laten aanpassen bij de tandarts.
Zolang u last heeft van de behandeling, kunt u beter zacht voedsel eten. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden, of op uw lip of tong bijten.
Implantaten zijn in tegenstelling tot natuurlijke wortels gelukkig niet vatbaar voor cariës of zenuwontsteking. Wel kunnen implantaten in de loop van tijd een ontsteking ontwikkelen in het omliggende bot (peri-implantitis), vergelijkbaar met ontstekingen rond natuurlijke gebitselementen (parodontitis).
Elke tandarts die zich bekwaam voelt en deze bekwaamheid aan te tonen is in Nederland bevoegd om implantaten te plaatsen.
Een klikgebit zit vast in de mond en maakt het makkelijker om op een normale manier te eten.De implantaten zorgen ervoor dat ook tijdens het praten en lachen het gebit goed blijft zitten. U heeft niet tot nauwelijks last van drukplekken en de kaak (het kaakbot) zal dankzij de implantaten niet verder slinken.
Eet niet zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt om verslikken of bijten op de tong of lip te voorkomen. Prikkelende stoffen:Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Bovendien duurt de behandeling zelf ongeveer 30 minuten tot een uur dus voor u het weet is het voorbij. Als u heeft besloten om de implantaat te plaatsen wordt er een klein sneetje gemaakt in uw tandvlees, waarin vervolgens een implantaat geschroefd kan worden.
Een alternatief voor een implantaat, dat vaak wordt gebruikt bij het vervangen van een ontbrekende tand of kies, is een kroon of een brug. Een implantaat biedt een basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen natuurlijke tand of kies meer aanwezig is.
Een tandimplantaat kost rond de 320 euro. Daar komen de kosten voor röntgenfoto's, het plaatsen ervan en kronen nog bovenop. Het plaatsen van het implantaat kost ongeveer 227 euro. De totale behandeling komt uit op een gemiddeld bedrag van 1300 euro.
In het algemeen kunnen we concluderen dat er doorgaans 2 implantaten in de onderkaak en 4 tot 6 implantaten in de bovenkaak nodig zijn voor een klikgebit. Maak een afspraak voor een eerste consult bij één van onze implantologen voor een gepersonaliseerde behandeling.
Een gebitsimplantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en kan gebruikt worden als solide basis voor kronen, bruggen of protheses. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel gebruikt.
Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.
De kosten van kronen en implantaten zijn aftrekbaar als zorgkosten, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof zijn het namelijk kosten voor hulpmiddelen en komen daarom voor aftrek in aanmerking.
Na een botopbouw moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Uw wang kan flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kunt u uw mond minder ver dan gebruikelijk openen en u kunt slikklachten krijgen.
Een onderdeel dat in het implantaat geplaatst is, kan wel eens loskomen. Dit kan een tijdelijke genezingskap zijn, een opbouw voor de kroon of brug, een fixatieschroefje of iets soortgelijks. Ook zou een kroon los kunnen komen. Blijf er niet mee rondlopen, want het zal zich niet vanzelf oplossen.
De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Vaak is pijnstilling met paracetamol voldoende: - 2 x 500mg tablet, 4x per dag (paracetamol van 500 mg is zonder recept te koop).
Hoe langer je het implantaat hebt, hoe meer kans er is dat er kapselvorming ontstaat. Er is een hele kleine kans dat implantaten verschuiven of draaien. Bij ronde protheses merk je daar niets van.
Na het plaatsen van een implantaat vormt zich na enkele maanden nieuw botweefsel en tandvlees om het schroefje; het implantaat is dan net zo stevig verankerd als een natuurlijke tandwortel en functioneert hetzelfde als uw andere tanden en kiezen.
Om tandsteen te voorkomen bij implantaten onder uw prothese, de implantaten éénmaal per week aanstippen met natuurazijn (niet bij eigen tanden en kiezen) met tandenborstel of wattenstaafje.