De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
De eenheid is om exact te zijn 2,83 Volt aan 8 Ohm is gelijk aan 1 Watt.
Speaker impedantie (weerstand)
De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Zakt de impedantie van de luidspreker bij een bepaalde frequentie naar 4 ohm, dan zal de versterker 2 x 200 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte. Zakt de impedantie naar 2 ohm, dan zal de versterker 2 x 400 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte.
Anders wordt het wanneer je 4 ohm speakers hebt. In dat geval is het van belang dat je een versterker zoekt die ook met 4 ohm overweg kan. Dit vind je vaak terug in de specificaties van de versterker. Naast het vermogen in 8 ohm wordt dan ook het vermogen in 4 ohm genoemd.
De impedantie van je speaker, ook wel de weerstand van je speaker, bepaalt hoeveel stroom er uit de versterker weggetrokken wordt. De meeste versterkers kunnen een weerstand van 8 Ohm gemakkelijk aansturen. Voor een weerstand van 4 Ohm heb je al een veel krachtigere versterker nodig om goed te kunnen presteren.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit.
De meeste versterkers kunnen luidsprekers aansturen die een een impedantie hebben van 4* tot 8 Ohm. Maar let op: als je meer dan 1 paar luidsprekers tegelijk gaat aansturen (paar A + paar B) dienen beide paren luidsprekers allebei 8 Ohm te zijn.
Het aantal speakers wat je kan aansluiten op versterker is afhankelijk van de pa versterker en de passieve speakers zelf. Dit heeft o.a. te maken met de weerstand (uitgedrukt in ohm, het symbool van weerstand is Ω) van de aan te sluiten speakers.
Denk aan de ondergrond – en je benedenburen
Als je luidsprekers perfect staan, krijg je minder trillingen in de behuizing – en in de ondergrond. En dat geeft niet alleen een beter geluid – het is ook aardig tegenover je benedenburen. En als ze aan de muur hangen, kies dan voor een stijf en stevig ophangsysteem.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Bij normaal gebruik gaan luidsprekers jaren mee en daarom zijn ze redelijk veilig op afstand te kopen. Meestal zul je, vanwege het formaat en het gewicht, toch zelf op pad moeten gaan om ze op te halen.
Kwaliteits product was goed verpakt en is super van kwaliteit. Op de shop van Teufel wordt je prima geadviseerd en er is ruime keuze. Er staat precies wat het apparaat kan met goede beschrijving. Duidelijke website.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.