Bij automatisch inschakelende verlichting wordt het dimlicht ingeschakeld via een lichtsensor. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen. Vaak is er sprake van een extra stand op de lichtschakelaar. De dagrijverlichting brandt ook wanneer de verlichting is uitgezet (stand '0').
Lichtsensor. Veel bestuurders hebben de knop van het dimlicht op de stand 'automaat' staan. Zij rekenen er dan op dat het inschakelen van de lichten onder alle omstandigheden vanzelf gaat. Dit werkt door middel van een lichtsensor die de lichtinval registreert.
Automatische verlichting gaat aan als iets beweegt in een ruimte en gaat weer uit als er een tijd niets beweegt. Vaak wordt automatische verlichting als buitenlamp gebruikt, bijvoorbeeld tegen inbrekers. Maar ook binnen helpt automatische verlichting om valpartijen en omstoten van spullen te voorkomen.
Wat is stadslicht en dimlicht? Dimlicht is een groot licht, maar het is gedimd en hindert daarom niemand. Met dimlicht wordt er standaard in het donker gereden in het verkeer. Terwijl stadslicht in bepaalde gevallen gebruikt mag worden zoals parkeren op de openbare weg in het donker.
Als je dimlicht is ingeschakeld, branden zowel de koplampen, de achterlichten en de kentekenplaatverlichting. Dimlicht verlicht het gebied recht voor de auto en de berm aan de rechterkant. De linkerkant wordt niet verlicht, om te voorkomen dat tegenliggers worden verblind.
Dimlicht. Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg. Dit in tegenstelling tot dagrijverlichting, waarvan het schijnsel te zwak is om de weg voor je te verlichten.
Draai de hendel 2 slagen naar voren en je dimlicht staat aan. – In sommige auto`s is het een ronde draaiknop die links naast het stuur in het dashboard is verwerkt. De werkwijze is hetzelfde. – Duw de linker hendel aan je stuur van je af om het groot licht aan te zetten.
Je kunt in het instructieboekje van je auto vinden welk type lichtbron erbij hoort. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je deze uit de koplamp haalt en zelf kijkt welke soort je hebt. Op veel websites kun je ook op je eigen een koplamp voor auto op kenteken zoeken. Beide soorten zijn niet uitwisselbaar.
Als je dimlicht werkt, dan brandt er een groen lampje op je dashboard. Dit lampje herken je door het symbool van een koplamp met schuine streepjes ervoor. Je bent verplicht om dimlicht te voeren wanneer het donker is, maar ook als het regent, sneeuwt, hagelt of wanneer het mistig is.
De bewegingsmelder schakelt de verlichting automatisch op basis van de aanwezigheid van personen (bewegingsdetectie) en de hoeveelheid omgevingslicht. Het inschakelen gebeurt wanneer de hoeveelheid omgevingslicht onder een op het apparaat in te stellen lichtsterkte komt en er een beweging wordt gedetecteerd.
Dimlicht is verplicht om in het donker te voeren. Bij slecht zicht overdag mag het dimlicht ook ontstoken worden. Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is. Mistlicht mag alleen gevoerd worden als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert.
De achterlichten hebben vanuit die gedachte geen functie. Op het moment dat meebrandende achterlichten wenselijk zijn, betreft het vaak het moment dat dimlicht noodzakelijk is zoals bij duisternis of slecht zicht overdag, bij mist of ernstige regenval. Het voeren van dimlicht is in die omstandigheden verplicht.
Op je dashboard kun je altijd zien welke verlichting je hebt ingeschakeld. Dit zijn de symbolen die daarvoor worden gebruikt: Stadslicht is niet hetzelfde als dagrijverlichting. Bij dagrijverlichting branden de achterlichten niet.
Ten opzichte van standaardlampen levert de WhiteVision ultra een winst op van tot zestig procent meer licht. De H7-toepassing is goed voor 350 branduren, in het geval van H4 geldt zelfs 540 uur.
Als je autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je daarvoor aan de kant zetten.Je riskeert dan een bekeuring van minimaal 55 euro en maximaal 160 euro. Het boetebedrag is afhankelijk van de kapotte lamp.
De grote lichten, dimlichten , stadslichten en achteruitrijlichten mogen niet anders dan wit of geel stralen.
De H7 lamp is een verbeterde versie van de H4 lamp. Deze geeft tot 30% meer licht en heeft maar 1 gloeidraad. Door de extra helderheid is deze lamp uiterst geschikt als dim- en grootlicht.
Uit veiligheidsoverwegingen is het dus aan te raden dit niet zelf te doen. Als je een moderne auto hebt. Veel nieuwe automodellen maken koplampen vervangen moeilijk. Je moet veel verschillende onderdelen loshalen voordat je de lamp kunt demonteren en er een nieuwe in kan zetten.
Dimlichten: de autolichten die het vaakst branden
Deze lichten steken we aan wanneer de avond valt of het donker is. Ook bij regenweer, sneeuw, mist en andere omstandigheden waarbij het onmogelijk is om verder te kijken dan 200 meter is het verplicht om de dimlichten aan te steken.
Hoe ver schijnt dimlicht? Dit hangt af van het voertuig dat je hebt en hoe de koplamp is gebouwd. Het dimlicht kan worden afgesteld en gepositioneerd voor het beste resultaat. Over het algemeen varieert de afstand tussen de 45 en 80 meter, maar dit kan natuurlijk verschillen per model.
Bij veel auto's branden de achterlichten niet in combinatie met dagrijlichten. Dat komt de zichtbaarheid van deze weggebruikers bij slechte weersomstandigheden niet ten goede. “ “En dagrijverlichting is in die omstandigheden gewoonweg niet de juiste verlichting”, benadrukt De Jong.
De kosten van het vervangen van de autolamp
Het vervangen van je lampen is belangrijk om veilig de weg op te kunnen én om boetes te voorkomen. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Het vervangen van je dimlichten kost €35 per lamp.
Het is belangrijk dat wanneer je een tunnel nadert je handmatig het dimlicht aanzet. Ook in tunnels geldt dat dagrijverlichting niet genoeg is om goed zichtbaar te zijn. Zeker aangezien niet iedere auto voorzien is van dagrijverlichting aan de achterzijde van het voertuig.