Een carport is bedoeld voor het stallen van voertuigen en wordt aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde. Ingevolge artikel 1.15 wordt onder overkapping verstaan: een dakconstructie vrijstaand zonder wanden dan wel aan maximaal twee zijden begrensd door de gevels van belendende gebouwen.
Een gebouw is een bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt (bijlage I, onderdeel A, Bbl).
Heeft de carport twee of meer gesloten wanden en een dak?Dan wordt de carport als bijgebouw gezien. In veel gevallen zul je dus een carport mogen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen, zoals we hierboven al vermeldde.
Nee, een fietsenstalling bij een bushalte is in onze ogen niet een bouwwerk dat ten dienste staat aan het wegverkeer en dus niet valt onder artikel 2, onderdeel 18, van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).
Een overkapping is qua begripsbepaling in het bestemmingsplan een bouwwerk geen gebouw zijnde, of te wel een ander bouwwerk. Uit de begripsbepaling volgt verder dat er altijd een hoofdgebouw op het perceel aanwezig moet zijn, wil het aangemerkt kunnen worden als een bijbehorend bouwwerk.
Een carport bouwen in de voortuin: vergunning nodig? Laten we beginnen met het goede nieuws: in veel situaties is voor het bouwen van een carport geen vergunning nodig. De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen.
Een vergunning voor een overkapping in de achtertuin of aan huis valt onder de omgevingsvergunning. Deze vergunning verving in 2010 de bekendere 'bouwvergunning'.
De definitie van gebouw volgens de Woningwet, artikel 1 lid 1c is immers: "elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt". De installatie is dus een 'bouwwerk geen gebouw zijnde'.
Sinds 1 januari 2003 hoef je geen bouwvergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin. In de Woningwet valt de fietsenberging evenals de – meer bekende – dakkapellen aan de achterkant van het huis in de categorie 'vergunningsvrij'.
De kosten van een fietsenberging zijn afhankelijk van de grootte, moet je veel of weinig fietsen kwijt. Heb je een vergunning nodig voor een fietsenberging? Sinds 1 januari 2003 heb je geen vergunning meer nodig voor het plaatsen van een fietsenberging in de achtertuin.
Een carport is een bijbehorend bouwwerk en dus gelden voor de carport dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een aanbouw of uitbouw. Hoewel de bouwwerken misschien helemaal niet op elkaar lijken, is het zo dat ze daadwerkelijk overeenkomen door het enige punt waarop ze hetzelfde zijn: het dak.
De carport vergunningsvrij mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw; De carport vergunningsvrij mag niet op een erfgrens worden gebouwd; Er mogen geen riolering of andere nutsvoorzieningen onder de carport vergunningsvrij worden gelegd.
De woning wetgeving in Nederland schrijft dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport voor, naast of achter het huis staat. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, en in een aantal situaties heeft u wel een carport vergunning nodig.
De schuur wordt op het achtererf geplaatst. Zoals ik al zei is een schuur een bijbehorend bouwwerk en dus zijn bepaalde regels hetzelfde als voor een aan- of uitbouw. Een schuur wordt gezien als bijgebouw.
De definitie voor een gebouw wordt omschreven in de Woningwet. Een gebouw is elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt. Huizen en schuurtjes zijn dus zowel bouwwerken als gebouwen, omdat zij overdekt zijn met een dak en met wanden omsloten zijn.
Een carport zonder vergunning
Het achtererf begint 1 meter vanaf de voorkant van het huis en 1 meter van publiek gebied (zoals een pad). Het is bij een hoekwoning, een twee-onder-een-kapper of een vrijstaand huis bijna altijd mogelijk om de carport op het achtererf te plaatsen.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren.De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn.
Is een vergunning nodig? Een zwembad zonder overkapping is 'een bouwwerk, geen gebouw zijnde'. Het telt daarom niet mee met je BVO.
Een veranda valt in de categorie bijbehorende bouwwerken. Indien de veranda voldoet aan de regels voor het zonder omgevingsvergunning bouwen van een bijbehorend bouwwerk mag de veranda zonder omgevingsvergunning gebouwd worden.
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Bebouwde oppervlakte zijn de volgende bouwwerken:
Schuur. Overkapping. Aanbouw. Houthok.
Een vrijstaande terrasoverkapping mag, vergunningvrij, maximaal 3 meter hoog zijn. Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen. In België mag de veranda niet groter zijn dan 40 m². In veel gevallen heb je geen vergunning nodig voor een overkapping.