Amelogenesis Imperfecta (AI) is een erfelijke verstoring in de aanleg van het tandglazuur. Door deze aandoening zijn jouw tanden en kiezen erg kwetsbaar. Het verstoort het uiterlijk van de tanden en kiezen en het veroorzaakt vaak gevoeligheid of zelfs erge pijn. De aandoening kan voorkomen bij het melkgebit.
Grijze of gele tanden weer wit krijgen door goed te poetsen en te spoelen na het eten, of zelfs door te bleachen: het helpt allemaal niets als je tanden van binnenuit verkleurd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na antibioticagebruik of door de erfelijk bepaalde kleur van je dentine, de laag onder je glazuur.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien.
In het ergste geval van tanderosie kan de tandarts uw tanden weer opbouwen en herstellen. Daarnaast kan de tandarts uw gebit deels herstellen door witte vullingen van composiet te gebruiken. Voor ernstig aangetaste tanden kunnen kronen en facings mogelijk als oplossing dienen.
Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet.
Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood). Dit zuur veroorzaakt tandcariës. Tanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag.
Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Gun je tanden rust
Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en vertraagt het oplossen. Poets je gebit voorzichtig (dus niet te hard!), maar wel grondig met een zachte tandenborstel.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Als je dode tand echt niet meer te redden is, kun je hem alleen nog laten trekken en vervangen door een brug of implantaat. Gelukkig kan een tandarts je dode tand mogelijk wel behandelen.
Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Zuivelproducten als kaas, melk en ongezoete yoghurt zijn een goede bron van calcium.Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten als melk zit wel lactose. Dit is een natuurlijke suiker, dat volgens onderzoek het minst tandbederf veroorzaakt.
De meest voorkomende vulmateriaal is composiet (tandkleurige, witte vulling). In enkele gevallen kan er voor amalgaam gekozen worden. Composiet biedt meer mogelijkheden dan het opvullen van kiezen. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Er zijn veel zaken die voor tanderosie kunnen zorgen. U kunt dan denken aan maagzuur dat het gebit raakt bij overgeven en aan het eten van voedingsmiddelen waar veel zuren in zitten. Maar de grootste boosdoener is vaak frisdrank.Ook sportdrankjes, vruchtensappen en wijn spelen een grote rol.
Magnesium en calcium voor je tanden
Dat calcium een belangrijk mineraal is voor sterke botten en botontkalking tegengaat heb je vast weleens gehoord. Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Oorzaak van witte vlekken op de tanden
Elke keer wanneer je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aan¬tasten, waardoor een beginnend gaatje/white spot leasie ontstaat.