De aerogel bevat veel stilstaande lucht, maar is zoals eerder vermeld relatief kostbaar. Door het non woven te impregneren creëert men stilstaande lucht met minder aerogel en blijft de isolatiewaarde aanzienlijk. De richtprijs is € 35,- per m2, Zie ook het hoofdstuk Intentie.
Aerogel wordt gemaakt door een conventionele gel te drogen boven de kritische temperatuur van het oplosmiddel en een kritische druk. Deze gel bestaat uit silica in colloïdale vorm, gevuld met oplosmiddelen. Door voortdurend onderzoek bereikt men een steeds lagere dichtheid van dit materiaal.
Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.
Aerogel is een uiterst poreus materiaal. Het bestaat voor 95 tot 99,98% uit lucht. Stilstaande lucht is de uitstekende isolator. De lucht die gevangen zit in de Aerogel structuur beweegt in de structuur en zorgt daarmee voor een optimaal isolerend effect.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
Hoewel stucwerk een thermische weerstandswaarde heeft die laag is in vergelijking met isolatiemateriaal dat tussen uw muren is ingeklemd, heeft het een hogere waarde in vergelijking met andere gevelbekledingsmaterialen, zoals beton, steen, sommige bakstenen muren en tegels.
Vacuümisolatie bestaat voor de vormvastheid uit materiaal van de silica familie, dat vacuüm wordt gezogen en luchtdicht wordt verpakt in een geavanceerd aluminium omhulsel. Hierdoor wordt een ongekend goede isolatiewaarde gerealiseerd. Een dergelijke kern is echter gevoelig voor beschadigingen.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Bepleistering met isolatie
Het aanbrengen van een sierpleister of crepi is een goed alternatief om bestaande gevels met een isolerende functie af te werken. Een juiste opbouw is van zeer groot belang om condensatie en scheuren in het pleisterwerk te voorkomen.
Er zijn verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren: vloerisolatie of bodemisolatie bijvoorbeeld. En dan is er ook nog een enorme keuze in isolatiemateriaal! U kunt bijvoorbeeld kiezen voor EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35).
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
In een huis bestaan de buitenmuren meestal uit twee stenen muren met een ruimte ertussen: de spouw. De spouw kan lucht bevatten of kan gevuld zijn met een isolatiemateriaal. Lucht is een slechte warmtegeleider.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.
Crepi wordt vaak aangebracht in combinatie met het isolatiemateriaal EPS (geëxpandeerd polystreen) of Neopor-isolatie (geëxpandeerd polystreen met verbeterde isolatiewaarde).
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Crepi is een soort gevelpleister dat voornamelijk bestaat uit cement en zand. Crépi wordt ook wel sierpleister genoemd en kan dienen als afwerkingsmateriaal voor zowel binnen als buiten. Hoewel het misschien minder bekend is, is crepi een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelbekledingen.
Gipsplaat met isolatie (ook wel gyproc genoemd) is een zeer geschikt isolatiemateriaal om het warmteverlies van een ruimte te verminderen. Ze kunnen gebruikt worden om scheidingswanden en plafonds te isoleren. Bovendien gaan ze vochtproblemen tegen en verminderen ze geluidsoverlast.
Perimeter isolatie omvat de isolatie van bouwdelen aan de buitenkant welke in contact staan met de grond. Dit is dus eigenlijk alles van een constructie, onder het maaiveld zoals funderingen en kelders. XPS is hiervoor de meest geschikte isolatieplaat omdat deze ongevoelig is voor vocht.