Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Een 'Lungo' heeft een langere doorlooptijd dan een normale espresso en word dus met meer water gezet, de hoeveelheid koffie blijft echter hetzelfde. 'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
"Als je een caffè doppio bestelt in Italië, dan onvang je een compacte, kop met espresso die een fantastische smaakexplosie met een lange nasmaak geeft. Letterlijk heb je zojuist een dubbele espresso besteld.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Door het iets langere extractieproces van de caffé lungo neemt het water meer componenten van de koffie mee. Hierdoor is hij wat bitterder van smaak en bevat hij meer cafeïne dan een espresso. Zorg ervoor - net als bij een espresso - dat u het kopje voorverwarmt voor de perfecte lungo.
Kort samengevat: Wat is een macchiato? Een macchiato - dus niet te verwarren met een latte macchiato - is een espresso met een wolkje melkschuim. Ideaal voor mensen die espresso te sterk van smaak vinden en voor wie cappuccino teveel melk bevat. Macchiato is het Italiaanse woord voor 'bevlekt'.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
De cortado lijkt namelijk op een kleine cappuccino, maar smaakt wel iets sterker, omdat er minder melk aan toegevoegd wordt.
De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
Een lungo bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.
Een espresso macchiato (uitgesproken als ess-press-oh mack-e-ah-toe) is een enkele of dubbele espresso met verwarmde opgeschuimde melk. En geserveerd in een klein kopje. In Italië wordt het Caffe macchiato genoemd.
Bij Nespresso is een lungo standaard 110 ml, vergelijkbaar met een normale kopgrootte in Nederland.
Een latte macchiato bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.