Het omhelst alle vetweefsel binnen het menselijk lichaam dat zich bevindt in de buikholte, rond de inwendige organen en onder de huid. Adipeus weefsel bestaat hoofdzakelijk uit 2 compartimenten: de vetcellen of adipocyten én de stromaal-vasculaire fractie (SVF).
Vetweefsel strekt zich als een "onderhuidse mantel" over het lichaam: het onderhuidse vetweefsel. Het beschermt het lichaam tegen externe factoren zoals trauma en koude. Het bedekt en beschermt onderliggende anatomische structuren zoals bloedvaten, zenuwen, pezen, spieren en botten.
Vetweefsel zit op verschillende plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld onder de huid of rond organen. Vetweefsel is belangrijk voor steun, bijvoorbeeld in de voetzolen, de billen en de wangen. Vetweefsel helpt ook om te isoleren en zorgt voor warmte.
Preadipocyten Differentiatie: Vetweefsel ontstaat uit preadipocyten, die zijn afgeleid van mesenchymale stamcellen. Deze preadipocyten differentiëren tot volwassen adipocyten (vetcellen) onder invloed van verschillende hormonen en groeifactoren. Vetopslag: Zodra de adipocyten zijn gevormd, beginnen ze vet op te slaan.
De vetcellen slaan niet alleen vet op, maar maken bijvoorbeeld ook honderden hormonen aan, die van invloed zijn op je energiestofwisseling. Eén van die hormonen is leptine. Leptine is belangrijk voor het regelen van je eetlust, want leptine zorgt voor het afnemen van je hongergevoel.
Vetcellen verdwijnen NIET!
Net zoals een ballonnetje laat maar zeggen. Het groeien van vetcellen gebeurt als je meer eet dan je nodig hebt.
Vet raak je kwijt door het uit te ademen
Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit. Maar dan heb je nog 8,4 kilo verbrand vet over. Dat is de koolstof uit de vetcel die is omgezet in kooldioxide. Dat wordt via je bloed naar je longen getransporteerd, waarna jij het gewoon uitademt.
Als je vet wilt verliezen, moet je de volgende dingen onthouden: Zorg voor een negatieve energiebalans: verbruik meer energie dan je via je voeding binnenkrijgt. Doe voldoende krachttraining. Doe juist niet te veel cardio, zorg er gewoon voor dat je regelmatig lekker beweegt.
Afhankelijk van de ernst wordt lipoedeem onderverdeeld in drie stadia: Stadium I: In de eerste fase is het huidoppervlak glad en het subcutane weefsel verdikt. Bovendien is de structuur van het onderhuids vetweefsel fijn bobbelig met fijne deukjes in de huid, ook bekend als cellulitis of sinaasappelhuid.
Normale vetcellen zijn georganiseerd in groepen die vetweefsel genoemd worden. Zij glijden langs elkaar heen onder de huid. Dit is de reden dat vet glad en zacht aan voelt. Europese onderzoekers vermoeden dat lipoedeem veroorzaakt wordt door vetcellen die heel groot zijn geworden.
'Blubber buikje'
Visceraal vet slaat ook calorieën op, maar is niet zo 'knijpbaar' omdat het zich in en rond de organen bevindt. Het zit diep verborgen in de buikstreek, onder de spieren. Daardoor is het stevig of hard (in plaats van sponzig) wanneer je erop drukt.
Eet dan dingen waar veel eiwit inzit, zoals ei, bonen, linzen, kip, vis, soja en noten. Eet ook vette dingen, zoals volle melk, volle kwark, noten, avocado en vette vis. Beweeg elke dag. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, tuinieren en doe oefeningen.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Er zijn twee verschillende soorten lichaamsvetten; de witte en bruine. Wit lichaamsvet werkt als energieopslag, hiervan hebben mensen het meest van op hun lichaam. Bruin vet isoleert ons lichaam en werkt als een soort kachel. Bruin vet wordt daarom ook wel eens gezien als het “gezonde” lichaamsvet.
Met buikvet bedoelen we het vet dat zich vormt rond je middel en in je buikholte. Een eventuele huidplooi die je aan de buitenkant kan vastpakken is een onderhuidse vetlaag. Dieper in je buik, rondom je organen zit het buikvet dat gezondheidsrisico's met zich meebrengt, het zogeheten 'visceraal vet' [1].
Om te beginnen: veel mensen denken dat vetweefsel je dik maakt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige vormen van vetweefsel zijn namelijk onmisbaar voor je lichaam en hebben een positief effect op je lichaamsgewicht. Een voorbeeld hiervan is bruin vet. Wit vet daarentegen is meer schadelijk voor je lichaam.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Oorzaak van een vetbult
Over het ontstaan van een lipoom of vetbult bestaat veel onduidelijkheid. Overgewicht speelt in ieder geval geen enkele rol. Wel lijkt het erfelijk bepaald te zijn. Daarnaast krijgen vrouwen vaker last van lipomen dan mannen.
De vetbultjes zitten vaak op de nek, de bovenkant van de rug, de armen of de buik. Maar u kunt ook op een andere plek een vetbultje hebben. Sommige mensen hebben meer vetbultjes. Artsen noemen een vetbultje een lipoom.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
'Het grootste deel ademen we uit. Als ons lichaam de energievoorraad in het vetweefsel aanspreekt, wordt de massa omgezet in een beetje water en CO2. De CO2 die vrijkomt bij het verbrandingsproces verlaat ons lichaam via de ademhaling, het water via urine, zweet en opnieuw via de ademhaling.
Voldoende water drinken is erg belangrijk, ook als wilt afvallen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder snel dorst krijgt en je vetverbranding wordt erdoor gestimuleerd. Voor een gemiddeld mens is 1,5 a 2 liter water voldoende maar dat is afhankelijk van enkele factoren als gewicht, lengte en de mate van inspanning.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.