Actie Planning is het proces van omzetten van strategie en doelen in acties, waardoor ideeën concreet worden. Het wordt gekenmerkt doordat er een apart actieplan is voor elk onderdeel en tussenstap, dat leidt naar het einddoel.
Maak je plan
In het actieplan omschrijf je één of meerdere doelen die je jezelf stelt en de activiteiten die nodig zijn om het doel/de doelen te bereiken. Om tot die activiteiten te komen, stel je jezelf vragen als: Wat ga ik doen? Wanneer en hoe ga ik dat doen? Wie heb ik daar bij nodig?
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een document waarin je werknemer samen met jou zijn individuele groeipad vastlegt. De kracht van een POP is dat je resultaatgerichte acties formuleert en de individuele voortgang van je medewerker monitort.
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op je werk en hoe je dat gaat doen. Korte of lange termijn, het kan allemaal. Dit plan bespreek je daarna met je werkgever om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en bij welke je hulp nodig hebt.
Plan je dag vooruit en wees flexibel
Laat jezelf niet in de 'val' lopen door onvoorbereid aan de dag te beginnen. Zorg dat je op zijn minst een idee hebt van hoe de dag eruit gaat zien. Bepaal wat je wilt doen en wat je wilt bereiken. Dit kun je opschrijven in je agenda, op een takenlijst of een simpel kladblokje.
Het jaaractieplan legt vast wie verantwoordelijk is voor welke doelstelling en bevat volgende onderdelen: de doelen die je voor komend jaar stelt in het kader van het preventiebeleid. de middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken. de opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokkenen.
Een actieplan is een gedetailleerd plan met gespecifieerde acties die nodig zijn om een doel te bereiken. Ook kan een actieplan een reeks van stappen betekenen die moeten worden uitgevoerd om een bepaalde strategie te doen slagen.
Een jaarlijks actieplan is een belangrijk document binnen je welzijnsbeleid. In het jaarlijks actieplan (JAP) beschrijf je concreet welke actiepunten je het komende jaar zal uitvoeren om risico's in je bedrijf uit te schakelen of te beperken.
De werkgever stelt dit JAP op in overleg met de leden van de hiërarchische lijn en de diensten voor preventie en bescherming op het werk. Dit jaarlijks actieplan heeft betrekking op het dienstjaar en niet op het kalenderjaar.
Beter plannen zal ervoor zorgen dat je minder gaat uitstellen. Er komt een betere balans tussen leuke en minder leuke taken. Dit zorgt ervoor dat je jezelf na het afronden van een vervelende taak kunt belonen met het afronden van een leuke taak. Het werk wordt op deze manier zo veel leuker en effectiever!
Vanaf jonge leeftijd wordt van je verwacht dat je van alles plant. Je moet plannen wanneer je je proefwerken leert, wanneer je gaat sporten en zelfs het nadenken over hoe laat je van huis moet gaan om ergens op tijd te komen is plannen. Organiseren is het orderlijk bewaren en regelen van alles wat je doet.
Planning is vaak een onbewust en automatisch proces. Er zijn meerdere delen van de hersenen nodig om te kunnen plannen of organiseren en als er een deel beschadigd is, is dit van invloed op de hele handeling. Problemen met plannen is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.
Plannen is dus een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten beheersen om hun taken goed uit te kunnen voeren. Het gaat hierbij om het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals op tijd zijn, maar bijvoorbeeld ook om het doen van huiswerktaken.
De competentie Plannen en organiseren geeft aan of je werkzaamheden overziet en organiseert, en of je daar doelen en prioriteiten in stelt. Een voorbeeld van deze competentie is: "Ik haal deadlines door gestructureerd en planmatig te werken". Schat in wat er aan tijd en middelen nodig is om een studieopdracht te maken.
Doel en belang van planning
Planning helpt de toekomst te voorspellen, de toekomst tot op zekere hoogte zichtbaar te maken en een brug te slaan tussen het heden en deze toekomst.
Het dynamisch risicobeheersingsysteem heeft betrekking op de zeven domeinen die samen het begrip 'welzijn' vormen: veiligheid, gezondheid, psychosociale belasting, ergonomie, hygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaatsen en (interne) milieumaatregelen.
Een risicoanalyse veronderstelt een multidisciplinaire aanpak en moet dus de zeven welzijnsdomeinen (arbeidsveiligheid, gezondheid, psychosociale aspecten, ergonomie, arbeidshygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaatsen, intern leefmilieu) omvatten.
De risicoanalyse is de taak van de werkgever en de hiërarchische lijn, bijgestaan door zijn interne en externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. De preventieadviseurs van deze diensten hebben een adviserende en coördinerende taak.
De risicoanalyse bestaat uit drie fasen: het identificeren van gevaren; het vaststellen en nader bepalen van risico's; het evalueren van risico's.