Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als u 1000 gram (1kilo) kaas heeft dan is hiervan 400 gram water, dat is zo ongeveer 40% dus. We houden dan 600 gram pure kaas over. Als u een 50+ kaas neemt dan betekend dit dat 50% procent van deze 600 gram kaas uit vet bestaat.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.
Betekenis van het vetgehalte in 40+ kaas
Een kaas bestaat namelijk uit water en uit vaste voedingsstoffen, over het algemeen is de verdeling 40% water en 60% vaste voedingsstoffen. Het vetgehalte '40+' heeft enkel betrekking op de vaste stoffen. Het is dus niet zo dat een stukje kaas van 100 gram 40 gram vet bevat.
Zo zit in 48+ kaas minimaal 30% vet en in 30+ kaas zit gemiddeld 16% vet. Wanneer je let op je gewicht, is 30+ kaas dus een betere keuze, dan bijvoorbeeld oude 48+ kaas. Ook voor je algehele gezondheid is 30+ kaas een betere keuze dan normale kaas omdat kaas vooral verzadigd vet bevat.
48+ kaas is lekkerder dan 20+ kaas, maar 20+ kaas is minder vet. De aanduiding 48+ betejent dat er 48% vet in de droge stof zit, dus als je al het vocht uit de kaas zou halen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten. Dit vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten.
1.0 : iemand van 60 jaar of ouder.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water en blijft er dus 60 gram kaas over. Het nummer 48+ op de kaas betekent dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat.
Ongezonde stoffen in kaas
Hoeveel dit precies is, is erg afhankelijk van de soort, maar een 48+ volvette kaas bestaat voor meer dan een kwart van zijn gewicht uit vet. Dat loopt dus snel op. Het nadeel van verzadigd vet is dat het in grote hoeveelheden slecht is voor je hart en bloedvaten.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel. 50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Helaas, kaas bevat ook veel (verzadigd) vet en zout. De volvette varianten staan dan ook niet in de bekende Schijf van Vijf. Beter is het om te kiezen voor 10+, 20+ en 30+ kazen. Het getal voor de + geeft aan hoeveel vet er in de zogenoemde 'droge stof' zit.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Hoe gezond is mozarella nu echt? Dat deze soorten kaas geen dikmakers zijn, betekent natuurlijk niet dat ze ook direct gezond zijn. Voor mozarella geldt het tegendeel: in deze kaas zitten namelijk veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor je lichaam.
Product Portie Hoeveelheid Harde Kazen op 1 boterham 30 g. Verse kazen op 1 boterham 10 g. Smeerkazen op 1 boterham 15 g. Rookkaas op 1 boterham 20 g.