4G+ is eigenlijk een uitbreiding van het 4G-netwerk zoals consumenten het nu al gebruiken. Het 4G-netwerk maakt gebruik van twee frequenties: 800Mhz en 1800Mhz. Bij 4G+ wordt 20Mhz van de 1800Mhz-frequentie gecombineerd met de 10Mhz van de 800Mhz-frequentie.
Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat de snelheden nog hoger liggen dan met 4G. Waar de meeste providers maximale downloadsnelheden van 150 Mbit/seconde beloven, is met 4G+ een theoretisch maximum van 225 Mbit/seconde mogelijk. Ook de uploadsnelheden liggen daarmee vanzelfsprekend hoger.
Welke verschillen zijn er met 4G:
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Momenteel bieden KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 4G-internet aan in Nederland, Tele2 biedt zelfs het nog snellere 4G+ aan. Providers maken gebruik van verschillende frequenties voor LTE. Je telefoon moet dus ook de desbetreffende frequentie ondersteunen, dit staat altijd bij de specificaties van het toestel.
De theoretische snelheid die met 4G+ behaald kan worden bedraagt maximaal 225 Mbit/s. Gemiddeld ontvang je met 4G+ in Nederland 75 Mbit/s down- en 35 Mbit/s uploadsnelheid.
Hoe weet je of jouw toestel 4G+ ondersteunt? Bij de specificaties van een toestel staat bij 'netwerk' veelal of een smartphone geschikt is voor gebruik met het 4G+ netwerk. Het betekent niet dat als een smartphone 4G ondersteunt, 4G+ ook automatisch wordt ondersteund.
Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven. Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G.
Ookla riep in het eerste kwartaal van 2022 KPN (opnieuw) uit als winnaar met het 'Beste Mobiele Netwerk' van Nederland. KPN won het van T-Mobile en Vodafone op het gebied van snelheid en de hoogste beschikbaarheid van het netwerk.
Het netwerk van T-Mobile kwam in 2020/2021 voor de vijfde keer op rij als beste uit de test van de onafhankelijke testautoriteit Umlaut. Net als Simyo, biedt Tele2 naast een eenjarig en een tweejarig Sim Only-abonnement een maandelijks opzegbare variant.
KPN heeft zowel het snelste mobiele netwerk als de beste mobiele dekking in Nederland. Dat stelt Speedtest-maker Ookla. Ookla brengt met zijn jaarlijkse Speedtest Awards de snelheid van Nederlandse mobiele providers in kaart.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Ga naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiele data'. Als u dit scherm ziet, is 5G op uw apparaat geactiveerd. Als u dit scherm niet ziet, neem dan contact op met uw aanbieder om te bevestigen dat uw abonnement 5G ondersteunt.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Wie is de beste internet provider? Volgens klanten is Ziggo de beste internet provider. Ook provider KPN scoort hoog en komt op de tweede plek. De derde plek gaat naar Budget Alles in 1 , gevolgd door T-Mobile en Youfone.
Dit zag ook Edgar de Beule, die als oprichter van marktonderzoekbureau Markteffect uiteraard wel raad weet met een gat in de markt. Dus richtte hij 50+ Mobiel op, een sim only-provider die naast een scherp tarief ook extra service biedt.
De eerste providers die 5G in Nederland introduceerden, waren T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN. De drie grote telecomproviders bieden sinds begin 2020 5G aan. Later is Tele2 daar bijgekomen.
KPN heeft zijn koppositie vooral te danken aan grote verbeteringen op het gebied van mobiele data. Daarnaast biedt KPN de beste 5G-dekking in steden. T-Mobile Nederland biedt juist weer de beste 5G-dekking in steden en op spoortrajecten. Ook heeft T-Mobile de beste set-uptijd in de Voice-test.
Je bent zuinig op je data
Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben. Dat scheelt geld.
iPhone 7 en oudere modellen
Vanaf de iPhone 5s en 5c zijn alle Apple-smartphones geschikt voor de Nederlandse 4G-netwerken. Ze kunnen echter niet allemaal de maximumsnelheid van 4G+ benutten. De 6 en 6 Plus ondersteunen het bundelen van frequenties, maar niet zoals dit op Nederlandse netwerken wordt toegepast.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.