Let op: een bus met dubbele cabine moet wél aan een aantal harde eisen voldoen om als grijs kenteken geregistreerd te worden. Denk hierbij aan het beschikken over: een gesloten laadruimte of open laadbak. maximaal één extra rij zitplaatsen.
Wat is een grijs kenteken? De naam doet vermoeden dat u auto's met dit kenteken kunt herkennen aan de kleur van het nummerbord, maar dat is niet het geval. In de meeste gevallen gaat het om bestelauto's, bestelbusjes of auto's met een open laadbak met een kenteken dat begint met de letter “B” of “V”.
Een dubbele cabine geeft zitruimte aan vijf of zes personen, als de eerste rij een zitbank voor twee personen bevat dan spreek je van zes zitplaatsen. De populairste merken met een dubbele cabine zijn: Volkswagen, Ford, Opel, Renault en Mercedes-Benz.
Indien een bestelbus of pick-up voldoet aan specifieke eisen, dan kan het aangemerkt worden als 'grijs kenteken'. Een grijs kenteken voertuig brengt voor u als ondernemer een aantal voordelen met zich mee. Omdat u het voertuig als bedrijfsmiddel inzet, betaalt u geen BPM over de aanschaf van de auto.
Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent zzp'er of ondernemer met een btw-nummer; De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon; Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Als u als particulier een bus koopt, koopt u de bus met een grijs kenteken. U krijgt een geel kenteken (een ander kenteken dus) als de bus wordt gekeurd naar kampeerauto. Op dat moment dient u ook de BPM te betalen. Laat u de bus niet om keuren, maar blijft u gewoon grijs rijden met een camper interieur, dan mag dat.
De RAM 1500 is samen met andere Amerikaans pick-ups óók als dubbel cabine goed gekeurd als grijs kenteken.
Grijs kenteken biedt fiscale voordelen
Zoals gezegd, betaalt u geen BPM bij de aanschaf van de auto. Dit is een aanzienlijke besparing aangezien deze aanschafbelasting ongeveer een derde van de nieuwprijs bedraagt. Let op: Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar prive met de bestelauto, dan betaalt u een bijtelling.
Voordelen van een grijs kenteken
Je betaalt minder wegenbelasting. Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
De bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen. De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn. De toegestane maximummassa is maximaal 3.500 kilo.
De passagiers- en laadruimte moeten hier volledig van elkaar zijn afgesloten. Dit betekent dat deze twee ruimten over de volledige breedte en hoogte van elkaar gescheiden moeten zijn door een niet afneembare, ononderbroken scheidingswand uit een hard materiaal.
Fiscale voordelen
De Nederlandse overheid voert voor ieder type bedrijfswagen een eigen regelgeving. Pick-ups staan te boek als een 'bestelauto met open laadbak'. De overgebleven laadruimte moet tenminste tweemaal de lengte van de cabine bedragen.
Een grijs kenteken is dus in principe alleen van toepassing op ondernemers. Het maakt hierbij niet uit of je de bestelwagen met grijs kenteken privé houdt, of als zakelijk vermogen aanmerkt. De overheid wil je namelijk als ondernemer een voordeel bieden.
Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor bestelauto's. Een bestelauto is niet bedoeld voor het vervoer van personen. In kleine bestelauto's kunnen maar twee personen mee: de bestuurder en één passagier (wordt je betrapt op een meerijder in de laadbak dan riskeer je een fikse boete!)
Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. De auto blijft overigens 'grijs' en wordt niet ineens 'geel'. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen.
Een auto met een grijs kenteken is niets anders dan een auto die door de Belastingdienst als bestelauto wordt gekwalificeerd. Je betaalt geen BPM bij aanschaf van jouw bestelbus als je deze op een grijs kenteken kunt zetten en ook betaal je een stuk minder wegenbelasting.
De onverwoestbare Toyota Hilux is de beste pick-up-bedrijfswagen in 2022. De Hilux is een werk- en paradepaard. Veelgehoorde uitgesproken over de Hilux: 'onverwoestbaar', 'ultieme pick-up-bedrijfswagen', 'gemaakt om te werken', 'ijzersterk'.
Wie een RAM 1500 op geel kenteken en benzine rijdt, mag 254 euro wegenbelasting per kwartaal overmaken (wegenbelasting bestelauto particulier). Met een LPG-installatie stijgt dat bedrag naar maar liefst 493 euro per kwartaal.
Naar verwachting wordt de bijtelling van een Dodge RAM 1500 2019 wat hoger omdat deze zeer waarschijnlijk ook in de aanschafprijs duurder worden. Voor de modellen die vanaf 2017 zijn geregistreerd wordt een percentage van 22% berekend voor de bijtelling.
Je kunt hem zowel zakelijk gebruiken, als ermee op vakantie gaan. Onderhoudskosten BTW aftrekbaar. Brandstofkosten BTW aftrekbaar.
Campers worden als personenauto of als bedrijfsauto geregistreerd, maar nooit als vrachtauto. Een vrachtauto is volgens de verkeerswet namelijk een motorvoertuig dat niet is ingericht voor het vervoer van personen.
U kunt de auto gewoon kopen en moet hem dan inclusief BTW betalen. Bij een bestelauto is de BPM in 5 jaar afgeschreven en tevens is de verkoper aansprakelijk voor de eventuele afdracht. U hoeft de auto niet te laten ombouwen, u mag als particulier gewoon rijden met deze bestelauto.
Geen bijtelling bestelauto (grijs kenteken auto)
Wanneer u als ondernemer minder dan 500 KM privé rijdt met uw zakelijke auto. Dan hoeft u geen bijtelling te rekenen voor dit privé gebruik. Wel moet je een kilometeradministratie bijhouden en hieruit moet blijken dat je niet meer dan 500 KM privé hebt gereden.