Een nieuwe vernuftige toepassing in de oven is 4d hetelucht. Dit komt tot stand doordat de ventilator in twee richtingen draait.Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig verdeeld en wordt het te bereiden product gelijkmatig gegaard. Nog beter dan met de traditionele functionaliteit van een heteluchtoven.
Bij een heteluchtoven wordt de boven- en onderwarmte door een ventilator in de achterwand gelijkmatig verdeeld door de ovenruimte. Bij 3D hetelucht zit er zelfs een extra ringelement rondom de ventilator, zodat er ook in 2 lagen tegelijkertijd kan worden gebakken, omdat er warmte tussen de lagen wordt geblazen.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Bij de heteluchtstand verbruikt de oven zo'n 15 tot 22 procent minder energie. De Jongh legt uit waarom dat zuiniger is. "De heteluchtoven heeft ventilatoren die de warme lucht gelijkmatig door de oven verspreiden. Daardoor kunnen dit soort ovens op een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
De heteluchtoven is uitermate geschikt voor een snelle bereiding van gerechten. Bij gebruik zorgt de ventilator voor een snelle circulatie van warmte waardoor er op verschillende niveaus meerdere gerechten tegelijkertijd bereid kunnen worden.
Het vermogen van de gemiddelde oven is zo'n 3.000 watt, dat ligt hoger bij wat grotere modellen. Bijvoorbeeld rond zo'n 3.600 watt. Per jaar gebruikt de gemiddelde oven naar schatting 150 kWh. Met de gemiddelde huidige prijs per kWh (€0,40) is dat zo'n €60,- per jaar.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken. Tip: laat altijd de oven voorverwarmen en wacht totdat de ideale temperatuur is bereikt.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Er wordt gebruikgemaakt van hetelucht plus waarbij de oven het vocht van het bakproces in de oven houdt. Dit is vergelijkbaar met hoe een gasoven bakt.
De oven is meestal het warmst in het midden: Zet je gerecht daar zo goed mogelijk neer. Het gerecht is binnenin nog niet gaar, maar aan de buitenzijde wel: Iedere oven is anders, soms is het bij een nieuwe oven even zoeken naar de juiste stand en baktijd.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen. Nieuwere koelkasten en vriezers verbruiken veel minder stroom dan oudere.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van de energie van een gemiddelde woning in België gaat op aan warmte.
Een gaskookplaat verbruikt gemiddeld 37 m3 gas per jaar. Qua energiekosten kom je, van goedkoop naar duur, op jaarbasis uit op ongeveer €78 voor gas, €88 voor koken op inductie en €113 voor een keramische kookplaat. We gaan hierbij uit van een elektriciteitsprijs van €0,50 per kWh.
Verschillen tussen een airfryer en een oven
Kleine maaltijden bereid je gemakkelijk in een airfryer. Wil je grotere maaltijden bereiden, zoals ovenschotels, grote taarten en vlees dat langzaam moet garen? Dan is een oven zeer geschikt. Als je krokante patat wilt, kun je deze beter in een aifryer klaarmaken.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Een airfryer werkt door het circuleren van superverhitte lucht op hoge snelheid. Ondanks de naam 'frituurt' dit apparaat niet alleen voedsel; het kan frituren, braden en nog veel meer. Je kunt verschillende soorten voedsel, zelfs uit de diepvries, gemakkelijk bereiden – net als in de oven.